U intervju predsjednika Uprave UniCredit Bank a.d. Banja Luka Gordana Pehara za magazin Banke & Biznis, pročitajte više na temu poslovnih rezultata banke u tekućoj godini.

• Poštovani gospodine Pehar, prošle 2022. godine UniCredit banka Banja Luka ostvarila je vrlo dobre poslovne rezultate. Da li je taj trend nastavljen i u godini čijem se kraju bližimo?

–  Tako je. I u 2023. godini, uprkos brojnim izazovima sa kojima smo se suočili u prethodnoj godini, kako globalno, tako i lokalno, UniCredit banka Banja Luka nastavila je sa trendom dobrih i nadasve zdravih poslovnih rezultata. Godinama unazad jedna smo od vodećih banaka u Republici Srpskoj, prva po visini kapitala u Srpskoj, a peta na nivou BiH. Stopa adekvatnosti kapitala Banke daleko je iznad zakonski propisane i iznosi 32,9%.

Naša strategija bazirana je, prije svega, na našim fundamentima, a to su: briga za klijenta, zdrav rast aktive, efikasnost u poslovanju te čvrste linije odbrane, u smislu iznosa kapitala, likvidnosti i konzervativnog pristupa upravljanja rizicima, i naravno, onom najvažnijem, a to je briga o našim  zaposlenicima.

Pored ulaganja u digitalizaciju poslovanja i unapređenje procesa, rast efikasnosti baziramo i na kulturi svakodnevnog unapređivanja malih stvari i odgovornog upravljanja troškovima. Zato na budućnost gledamo optimistično, ne čekajući da se promjena desi, već aktivno radeći na podizanju efikasnosti Banke.

Imajući u vidu sve ono što Banka danas jeste, posebno stručne i posvećene ljude, siguran sam da imamo potencijal biti još jača i bolja banka u narednom periodu.

• Možete li za magazin i portal Banke&Biznis reći nešto više o osnovama strategije poslovanja UniCredit Grupe na našim prostorima za naredni period? Koji su bliži i dalji ciljevi Banke?

–  S obzirom na dugogodišnje iskustvo i tradiciju, koja se nesebično dijeli širom UniCredit Grupacije, raspolažemo veoma dobrom ekspertizom u poslovanju sa stanovništvom i pravnim licima, što potvrđuje i naša tržišna pozicija. Sa druge strane, na tržištu na kojem poslujemo uviđamo prostor za otključavanje potencijala Mikro segmenta, kao važnog segmenta svake ekonomije, gdje se oslanjamo na ekspertizu i know-how koje imamo unutar banaka članica UniCredit Grupacije.

Pojednostavljenje procesa generalno, a posebno onog kreditnog – za segmente malih i srednjih preduzeća, nastavljamo i u narednom periodu, zajedno za redizajniranjem postojećih proizvoda i usluga, s ciljem kreiranja onih koji su za klijenta jednostavni i efikasni. Uz sve pobrojano, kontinuirano radimo na poboljšanju sveopšteg, ali posebno iskustva klijenata u digitalnom poslovanju sa Bankom.

Srećan samo što ova banka ima odlične zaposlene, koji su izuzetno posvećeni dostizanju svih ciljeva koji se pred njih postave, a koji će zasigurno pomoći na putu daljnje evolucije, s ciljem koji je jasan – postati još brža i fleksibilnija banka.

• Koji su to prije svega lokalni, a potom i širi izazovi s kojim se susreće UniCredit banka Banja Luka?

–  Nakon pandemije koronavirusa, nadali smo se periodu stabilizacije i oporavka, no pojavili su se novi izazovi, kako na makro, tako i na lokalnom nivou.

Velika stopa inflacije, porast referentne kamatne stope i njen uticaj na kredite privrede i građanima, izazovi su koji su nas pratili u proteklom periodu i sigurno su uticali na opštu sigurnost svakog od nas, lično i profesionalno.

Klijentima smo tokom prošle i ove godine godine, akcijskom ponudom stimulativnih kamatnih stopa na oročene depozite, obezbijedili sigurno okruženje, omogućivši im da svoj novac čuvaju u Banci uz veći prinos.

Takođe, trenutno smo u kampanji za akcijsku ponudu stambenih i gotovinskih kredita u kojima smo klijentima u mogućnosti ponuditi niže, fiksne kamatne stope, koje će im obezbijediti sigurnije i izvjesnije planiranje mjesečnih obaveza, a opet – omogućiti investiranje u svoju i budućnost svoje porodice.

S druge strane, na izazove ne moramo nužno gledati samo kao na otežavajuće okolnosti. A brzina prilagođavanja izazovima i novim „normalnostima“ zavisi o stabilnosti i čvrstini temelja na kojima svaka forma (društva ili organizacije) počiva.  S tim u vezi mogu sa pravom i velikom zahvalnošću ponoviti da snagu UniCredit banke Banja Luka čini snaga njenih zaposlenih. Nama su upravo naši zaposleni pomogli u prevazilaženju izazova sa kojima smo se u proteklom periodu suočili. Uvijek koristim priliku da im se zahvalim, pa ću to učiniti i sada.

Uz podršku naših zaposlenih, jednako nam je važna i lojalnost naših klijenata, od kojih su neki sa nama više od 50 godina. Nedavno smo, povodom obilježavanja Dana štednje, nagradili našeg najstarijeg štedišu – devedesetpetogodišnjaka, koji je klijent Banke više od pet decenija. Istim povodom nagradili smo i najmlađeg štedišu Banke, tromjesečnog Banjalučanina. Sve ovo govori o sigurnosti i povjerenju koje klijenti imaju u Banku.

• Na koje načine vaša Banka podržava lokalnu privredu i klijente i osigurava im sredstva potrebna za oporavak, razvoj i unapređenje poslovanja?

–  Lokalna privreda, gdje ubrajamo posebno mikro, mala i srednja preduzeća, segmenti su u fokusu Banke i u skladu su sa poslovnom strategijom UniCredit Grupe, koja ostaje jednako posvećena svom najvažnijem segmentu – segmentu stanovništva.

Svakako, potrebe klijenata u fokusu su svega što radimo, pa su i naši proizvodi i usluge okrenuti upravo njima, vodeći računa o kontinuiranom pojednostavljenju i ubrzanju procesa, korištenju digitalnih kanala prodaje i komunikacije, shodno zakonskim okvirima.  

Nerijetko se može čuti da imamo moćne banke, ali da se to ne odražava na snažniju podršku razvoju bh. privrede. Da li se radi o nekoj bojažljivosti banaka i njihovoj nespremnosti za rizike, nedostatku kvalitetnih razvojnih programa ili stvari kaskaju zbog zakonodavstva i važećih propisa? Gdje je problem?

–  Činjenica je da bankarski sektor ima dominantnu ulogu u finansijskom sektoru BiH te da je najuređeniji i vjerovatno najbolje regulisani dio privrede. S druge strane, kad gledamo udio aktive bankarskog sektora u odnosu na BDP, što se često uzima kao mjera razvijenosti bankarskog sektora jedne zemlje, taj pokazatelj je i dalje dosta niži u odnosu na razvijene zemlje, što upućuje da sektor još ima prostora za rast. Međutim, i dalje, posebno u nedostatku razvijenog lokalnog tržišta kapitala, smatram da nije realno očekivati da će se veliki infrastrukturni projekti moći finansirati samo na lokalnom tržištu, odnosno da je potrebno privući strani kapital i strana ulaganja.

 Kako, po Vašem mišljenju, država i njeni izvršni organi, vlade, ministarstva i regulatorne agencije mogu pomoći bankarstvu da bude korisnije za razvoj društva?

–  Kao što sam već spomenuo, mislim da je bankarski sektor jedan od najbolje regulisanih sektora u privredi. Ipak prostora za napredak u poslovanju, u svakom slučaju, uvijek ima, o čemu često diskutujemo u okvirima stručnih skupova i javnosti. Ono što bih ovdje istakao, i što bi sasvim sigurno unaprijedilo poslovanje, ne samo banaka nego svih učesnika na tržištu, a krajnjim korisnicima omogućilo brže i jednostavnije poslovanje je digitalni potpis. Vjerujemo da će implementacija potrebnih zakonskih rješenja biti završena u skorije vrijeme, što će omogućiti puno širu primjenu digitalnog potpisa u svakodnevnom životu. S druge strane, ne treba zaboraviti i na dodatne koristi koje se ogledaju u podizanju nivao sigurnosti, uštedama u korištenju papirne dokumentacije i još puno toga.

 Savremeno bankarstvo prolazi kroz intenzivnu transformaciju, reklo bi se sudara sa fintechom, kriptovalutama, internet bankarstvom… Svakodnevno se mijenja karakter onoga što smo zvali tradicionalnim bankarstvom. Kako vaša Grupacija i vaša Banka namjeravaju odgovarati na te izazove?

– Vrijeme je kategorija koja je neprocjenjiva i time se rukovodimo i u radu sa našim klijentima, omogućavajući im da niz bankarskih transakcija obavljaju odakle i kad god to žele, bez dolasku u Banku i uz povoljnije naknade. Ovim načelima klijentu štedimo i vrijeme i novac, a niz funkcionalnosti koje nude naše digitalne usluge iz godine u godinu se povećava.

Podsjetiću da je UniCredit proglašen najboljom digitalnom bankom u Evropi, najboljom bankom za digitalnu transformaciju, najboljom ESG bankom, a Andrea Orćel najboljim izvršnim direktorom bankarstva u Evropi 2023, od strane Svjetskog ekonomskog magazina (World Economic Magazine).

Svjesni smo, takođe, da se o transformaciji bankarstva puno priča, i da svaka promjena nosi određene paradigme i rizike. Danas znamo da se digitalizacija poslovanja nastavila gotovo jednakim intenzitetom i nakon perioda pandemije koronavirusa, da se prodaja retail proizvoda ubrzava, da se povratak klijenata u fizičke poslovnice banaka nije značajnije promijenio nakon lock-downa i da filijala ostaje veoma značajan kanal za akviziciju klijenata.

Zato u svemu što radimo želimo na vrijeme anticipirati potrebe klijentata, biti malo ispred njih, ali ipak ne predaleko, kako bismo mogli pravovremeno ponuditi proizvode dizajnirane u skladu sa njihovim potrebama.

 Već se može reći da je vaša banka i UniCredit Grupa dugogodišnji lider kada je posrijedi mobilno bankarstvo i da u ovoj oblasti neprestano podižete ljestvicu, osvajate nagrade. Gdje je granica?

–  Ono po čemu se UniCredit banka posebno izdvaja jeste m-bank aplikacija, aplikacija mobilnog bankarstva, za koju smo i ove godine, četvrti put za redom, osvojili prestižnu nagradnu Zlatni BAM, što je, imajući u vidu trendove u oblasti finansija, jedan od najvećih uspjeha za UniCredit banku Banja Luka. Naši klijenti su prepoznali vrijednost ove aplikacije i svakodnevno dobijamo povratne informacije o iskustvima prilikom njenog korištenja.

Osluškujući potrebe klijenata i slijedeći tehnološke trendove, ove godine smo, zajedno sa sestrinskom UniCredit bankom Mostar, lansirali uslugu mobilnog bankarstva za pravna lica, m-bank BIZ.

S obzirom na to da smo dugi niz godina jedan od lidera u finansijskom sektoru, nagrade dolaze kao krajnji rezultat velikog, višegodišnjeg, truda naših specijalista i saradnika. Svaka nagrada nam potvrđuje da poslujemo na pravi način, kao i da je naša strategija zapravo zeleno svjetlo ka izuzetnom modelu poslovanja. Motivacija je u tom slučaju neizmjerna, ali i nezaobilazan segment koji dolazi svakodnevno uz povratnu informaciju, bilo od naših klijenata, bilo od saradnika i partnera.

UniCredit banka je, prema rezultatima “Euromoney Trade Finance” istraživanja, prepoznata kao lider u kategorijama korporativne društvene odgovornosti i digitalnih rješenja, tržišni lider i najbolji pružalac usluga transakcionog poslovanja, kao i najbolji pružalac usluga u finansiranju trgovine. Ovo istraživanje se sprovodi već 12. godinu zaredom i prikuplja povratne informacije od oko 12.000 korporacija i finansijskih institucija, pružajući uvjerljive dokaze o UniCreditovim rješenjima, vodećoj usluzi za korisnike i dubokom razumijevanju tržišta. Dodatnim uvođenjem novih digitalnih usluga, poput mobilnog bankarstva za pravna lica, korak je dalje na UniCreditovom putu digitalizacije.

predsjednik Uprave UniCredit Bank a.d. Banja Luka Gordan Pehar

• I inače, na koji način nastojite pružiti podršku zaposlenima i pomoći im da razviju svoje vještine i znanja?

– Briga o zaposlenima, kao i njihovo radno okruženje, predstavlja podjednako važan segment poslovanja UniCredit banke, pored brige o klijentima, i u fokusu je svega što radimo. Maksimalno se trudimo da našim zaposlenima omogućimo što bolje uslove za rad, kao i dodatne benefite koji su potrebni savremenom zaposleniku/zaposlenici.

Odnos prema zaposlenima se, kao i svaki kvalitetan odnos, zasniva na međusobnom poštovanju i toleranciji, jer to našim zaposlenima pruža osjećaj prijatnosti i sigurnosti na radnom mjestu.

Obilježavanje svih trenutaka i važnih životnih događaja za naše zaposlene je nešto na šta smo posebno ponosni i o čemu veoma vodimo računa. Uz svoje zaposlene smo u svakom trenutku, ne samo kroz razvoj karijere, već i vodeći brigu o svemu onome što im je važno.

Za naše zaposlene smo tu u najvažnijim životnim trenucima, pa tako očevima novorođenčadi omogućavamo plaćeno odsustvo u trajanju od 20 radnih dana, što je 4 puta više od lokalnog zakonskog minimuma. Dodatno, naši zaposleni, roditelji prvačića ili djece koja prvi put polaze u vrtić, imaju priliku da taj važan dan budu uz svoje najmlađe, jer im taj dan omogućavamo plaćeno odsustvo. Tek vjenčani – naši zaposleni dobijaju i poseban poklon od Banke.

Naravno, i kad vremena nisu najbolja, tu smo da svojim zaposlenima pružimo ne samo finansijsku pomoć, nego i ujedinjenjem svih naših zaposlenih u zajedničkoj borbi da kolegama/kolegicama kojima je u tom trenutku pomoć potrebna – budemo podrška.

Rodna ravnopravnost nam je takođe veoma bitna. Već godinama pratimo i vodimo računa da se uporedive plate zaposlenih ne razlikuju po polnoj strukturi, čime pružamo jednake šanse i muškarcima i ženama. Ovim pokazujemo ne samo da smo otvoreni za napredovanje pojedinca, bez obzira na polnu strukturu, već da svako ima jednake prilike.

Fleksibilnost radnog mjesta i radnih sati, uz mogućnost rada iz Banke, ali i od kuće, dodatni su benefiti koje dobijaju zaposleni UniCredit banke Banja Luka.

 U današnjem bankarstvu uz riječ kamate i digitalizacija, vjerovatno je najčešće pominjana riječ – akronim ESG. Na koji način udovoljavate zahtjevima, reklo bi se i imperativima, zdravog poslovanja na tim osnovama? Ne tako davno, među prvima ste odlučili snažno podržati borbu za zdraviju i zeleniju životnu sredinu i promovisali ulazak u Koaliciju “Neprocjenjiva planeta”.

– Ponosni smo na sve projekte koje smo realizovali u proteklom periodu.

Kako je u globalnom fokusu današnjice briga o životnoj sredini, prošle godine smo, kao prva banka na teritoriji BiH odlučili snažno podržati borbu za zdraviju i zeleniju životnu sredinu. Ovo je razlog zbog čega smo se priključili Priceless Planet koaliciji (Koalicija „Neprocjenjiva planeta“), iza koje stoji kompanija Mastercard, kako bismo dali svoj doprinos i pružili podršku ujedinjenju i naporima potrošača, finansijskih institucija, ali i zajednica, u borbi protiv klimatskih promjena.

Cilj Koalicije jeste da se u narednih pet godina podrži sadnja 100 miliona novih stabala u ugroženim područjima širom svijeta i da se na taj način pozitivno utiče na obnovu šumskog fonda na globalnom području. Mi smo, s velikim zadovoljstvom i ponosom pokrenuli kampanju na lokalnom nivou, kako bismo, zajedno sa našim klijentima, podstakli i pomogli drugima da postanu pokretači pozitivne društvene promjene. U okviru akcije Priceless Planet, zajedno sa našim klijentima, već smo posadili 7.500 sadnica.

Smatramo da je pitanje održivog razvoja i zelene tranzicije krucijalno za sve buduće naraštaje i dominantna oblast na kojoj treba kontinuirano raditi. S ponosom bismo istakli i činjenicu da su naši zaposleni u sklopu ove inicijative učestvovali u akciji čišćenja obale rijeke Vrbas.

• Možete li se pohvaliti i nekim drugim, novim projektima iz ove sfere?

– ESG komponenta u fokusu je svega što radimo, ne samo kroz poslovne, nego i aktivnosti od društvenog i opšteg značaja. Pored brige o životnoj sredini, veoma smo posvećeni i našoj društvenoj ulozi, osnaživanju zajednice u kojoj poslujemo i pružanju sopstvenog doprinosa u rješavanju izazova sa kojima se naše društvo suočava.

Zajedno sa sestrinskom Unicredit Bank Mostar, kompanijom Visa i Udruženjem „Think Pink – Zajedno smo jedno“, sada već tradicionalno podržavamo inicijativu „Moj krug podrške“, s ciljem podizanja svijesti o prevenciji karcinoma dojke. U ovoj inicijativi svi uključeni imaju izuzetno veliku ulogu i spojeni su kako bi odgovorili na njen glavni zadatak – da se što široj javnosti prenese poruka o važnosti rane prevencije, kao definiciji zaštite od ove opake i teške bolesti.

Ove godine smo, zajedno sa našim zaposlenima-volonterima Banke te članicama Saveza žena oboljelih od karcinoma dojke „Iskra“, organizovali Šetnju podrške za ozdravljenje, kojom smo dodatno željeli podići svijest opšte populacije o značaju prevencije s ciljem ranog otkrivanja ovog oboljenja, što dovodi do veće stope uspješnosti izlječenja.

I u narednom periodu nastavićemo razvijati strateške projekte sa ključnim partnerima za specifične društvene izazove, kao što su osnaživanje žena i njihovo zapošljavanje, projekte finansijske pismenosti koje realizujemo kontinuiranom edukacijom najmlađih od strane naših volontera – zaposlenika Banke, učenje o preduzetničkim vještinama žena preduzetnica, kao i kroz druge aktuelne društvene probleme. Stava smo da dobre prakse ne treba mijenjati, stoga sa zadovoljstvom mogu najaviti nastavak partnerstva sa Mastercardovom koalicijom.

Novi val kampanje Neprocjenjiva planeta slijedi uskoro i obuhvatiće period decembar 2023. mart 2024. godine. Kao što sam rekao, prošle godine smo, u sklopu prvog vala Priceless Planet Coallition kampanje posadili 7.500 sadnica širom svijeta. Ove godine smo na lokalnom nivou realizovali inicijativu uređenja gradskog parka u Gradišci, a lokalne inicijative ćemo takođe nastaviti realizovati i ubuduće, dodatno vodeći brigu o zajednici u kojoj poslujemo.