Svečanom dodjelom sertifikata zvanično je završena ovogodišnja SME Akademija koju su, po prvi put, zajednički realizovale Addiko Bank Banja Luka i Addiko Bank Sarajevo, uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Addiko SME akademija je trajala četiri mjeseca i okupila je ukupno 100 polaznika sa teritorije cijele Bosne i Hercegovine, sa ciljem da pruži dodatna znanja i vještine u segmentu korporativnog upravljanja za mala i srednja preduzeća kroz seriju interaktivnih radionica i obuka koju su vodili stručni konsultanti. Na ovaj način, Addiko banka je  nastavila sa edukacijom i izgradnjom liderskih kapaciteta čelnika male i srednje privrede koji čine okosnicu razvoja čitave Bosne i Hercegovine.

Važnost Addiko SME Akademije i kontinuiranog poslovnog razvoja menadžera prepoznale su Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropska unija koje su u ovom projektu učestvovale kao sponzori, kroz podršku učesnicima u segmentu obuka, resursa, mentorstva, umrežavanja i finansijske podrške.

„Zahvalni smo što smo se udružili sa Addiko bankom Banja Luka i Addiko bankom Sarajevo i na ovoj zaista značajnoj inicijativi za mala i srednja preduzeća. Ovo su vrhunski treninzi koja su mala i srednja preduzeća, što će im osnažiti vještine da konkurišu na lokalnom i na međunarodnom tržištu. Želimo da ovu vrstu programa proširimo i na ostale zemlje regiona gdje Addiko posluje. Zahvaljujemo se i Evropskoj Uniji koja je finansijski podržala ovaj program zajedno sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj“, izjavila je Manuela Naessl, direktorica Evropske banke za obnovu i razvoj u BiH.

Predsjednik Uprave Addiko Bank Banja Luka, Srđan Kondić, izrazio je zahvalnost svim polaznicima SME Akademije, kao i klijentima, partnerima i lokalnoj zajednici u cjelini.

„Od samog početka smo bili uvjereni da partnerski pristup prema našim klijentima pruža čvrst oslonac za dalji zajednički razvoj poslovanja. Kroz Addiko SME Akademiju, uz podršku naših evropskih partnera, nastojimo da unaprijedimo pojedinačne interne kapacitete i pružimo nove mogućnosti učesnicima da posluju prema standardima koji su u skladu sa konceptima održivog razvoja u oblastima životne sredine, društvene odgovornosti i korporativnog upravljanja, stvarajući nove šanse za proboj na domaćem i evropskom tržištu. Uvjeren sam da je i ovogodišnja Addiko SME akademija kroz program edukacije pružila vještine i znanja koja podržavaju savremen, inovativan pristup poslovanju i doprinose rastu naših malih i srednjih preduzeća, porodičnih preduzetnika i čitave lokalne zajednice“, zaključio je Srđan Kondić.

Prema riječima predstavnika Addiko banke, ovogodišnja Addiko SME Akademija je prevazišla sva očekivanja u pogledu interesovanja polaznika koji su imali priliku da bez ikakvih sopstvenih ulaganja dobiju vrhunsku obuku za razvoj poslovanja.

“Mala i srednja preduzeća, koja čine više od 95% svih registovanih kompanija u zemlji, prepoznata su kao važan generator ekonomskog rasta i razvoja, dok je u sve kompleksnijem savremenom okruženju poznavanje modernog poslovanja preduslov njihovog opstanka i razvoja. Stoga su ulaganja i unapređenja znanja i vještina osoba na rukovodećim pozicijama od iznimne važnosti, a cilj SME akademije upravo je bio ponuditi im zanimljiv edukativni sadržaj, kao i priliku za međusobno umrežavanje. Tako su upravo brojni izazovi sa kojima se predstavnici SME-a susreću u svakodnevnom poslovanju poslužili za kreiranje tema interaktivnih radionica u kojima su im certificirani predavači, stručnjaci za poslovanje malih i srednjih preduzeća, kroz mentorski pristup ponudili inovativna znanja i rješenja. Iznimno nas raduje što smo ovim projektom podržali budući rad brojnih kompanija, te na taj način dali naš doprinos razvoju preduzetništva u našoj zemlji. Prema reakcijama polaznika, Akademija je u potpunosti opravdala očekivanja učesnika, što nas posebno raduje“, kazao je Jasmin Spahić, predsjednik Uprave Addiko Bank Sarajevo,  zahvalivši se partnerima EBRD-u i EU na podršci u realizaciji ovog programa.

Evropska banka za obnovu razvoj (EBRD), koja je akcionar Addiko grupacije u okviru koje posluju Addiko Banja Luka i Addiko Bank Sarajevo, pored realizacije programa Addiko SME Akademija, odobrila je i kredit od tri miliona evra Addiko banci Sarajevo i pet miliona evra Addiko banci Banja Luka, za dalje kreditiranje malih i srednjih preduzeća u BiH.