UniCredit je proglašen globalnom “Bankom godine” za 2023. godinu na godišnjoj ceremoniji dodjele nagrada finansijskim institucijama, prestižnog magazina The Banker. Osim nagrade na globalnom nivou, UniCredit je ponio i titulu “Banka godine u Zapadnoj Evropi”, te Banka godine u Italiji i Bugarskoj za 2023.godinu.

Nagrada Banka godine smatra se jednim od vodećih standarda za bankarsku izvrsnost, ocjenjujući vodeće svjetske finansijske institucije, na temelju njihove sposobnosti da ostvare povrate, steknu stratešku prednost i opslužuju svoja tržišta.

Magazin “The Banker” kao dio Financial Times Grupe od svog osnivanja, 1926. godine, obrađuje ekonomske i finansijske teme na globalnom nivou, te ima reputaciju medija koji izvještava opsežno i objektivno. 

Komentarišući izuzetne rezultate UniCredita, urednica Joy Macknight izjavila je: „UniCredit je impresivna priča o transformaciji, ostvarivši više od 200% povećanja profita tokom godine, smanjujući troškove i postižući najbolje rezultate ikada, već u prvom kvartalu 2023. godine. UniCredit je na dobrom putu da ispuni svoj strateški plan „UniCredit Unlocked“ za period 2023-2024., koji premašuje dosadašnje ambicije. Nakon značajnih ulaganja u digitalne procese i podatke, banka je u drugoj fazi svoje industrijske transformacije. Pored rekonstrukcije svoje IT arhitekture kroz API i cloud infrastrukturu, UniCredit ulaže u digitalizaciju svih svojih procesa kako bi se poboljšalo iskustvo zaposlenih. Posvećenost UniCredita ESG temama je ispred ostalih u branši, sa posebnim naporima koje ulaže kako bi ojačao svoj fokus ka socijalnim pitanjima. Značajna partnerstva koja je UniCredit ostvario sa Allianzom i Azimutom pokazuju posvećenost banke u pogledu pružanja odlične usluge i ponude za klijente.”

Tokom posljednje dvije godine, od lansiranja svog strateškog plana UniCredit Unlocked, UniCredit je neumorno radio na svojoj kulturnoj i industrijskoj transformaciji, pojednostavljivanju svojih sistema, povećavajući svoje digitalne i informacione mogućnosti, te ugrađujući ESG principe u sve što radi – kako bi postala suštinski bolja i jača banka za zajednice kojima služi.

Andrea Orcel, izvršni direktor Grupe i UniCredita u Italiji, izjavio je: „Izuzetno smo ponosni na ova dostignuća, koja pokazuju zajedničku snagu naših 13 banaka širom Evrope i posvećenost da klijent uvijek bude u središtu svega što radimo. Sve su to, naravno, omogućile naše kolegice i kolege koje su se ujedinile i stoje iza naše strategije i kulture izvrsnosti koju njegujemo u našoj banci. Nastavljamo podizati ljestvicu u ime naših klijenata i zajednica, koračajući na našem putu banke za evropsku budućnost”.

Ranije ove godine, UniCredit je takođe proglašen za najbolju banku za inovacije u digitalnom bankarstvu u Zapadnoj Evropi i najbolju banku za plaćanja od strane magazina “The Banker” u okviru programa nagrada za inovacije u digitalnom i transakcijskom bankarstvu.

Sve ove nagrade značajno su priznanje UniCreditove tekuće transformacije, što je potvrdila i ovogodišnja Euromoney nagrada za izvrsnost, kada je banka proglašena za Najbolju banku u Centralnoj i istočnoj Evropi, Najbolju banku i Najbolju investicionu banku u Italiji, te u ostale četiri zemlje u kojima je banka prisutna.