Svi koji su po zakonu obavezni, od opština i gradova do Vlade RS, redovno uplaćuju doprinose za ovaj Fond. Nemamo više ni problema u vezi sa uplatom doprinosa prilikom kupovine službenih vozila, što nam je ranije znalo zadavati izvjesne probleme. Najviše novca za liječenje naše djece u inostranstvu izdvajaju građani Republike Srpske, koji dobrovoljno izdvajaju doprinos solidarnosti od 0,25 odsto za ovu namjenu – kaže Vučkovićeva.

Direktorka Fonda solidarnosti, poznatog i pod nazivom “Duša djece”, dodaje da su sve učestalije i pojedinačne donacije. Pojedini donatori iz Republike Srpske spremni su za Fond izdvojiti i na desetine hiljada evra, ali ne žele da javnost zna za to.

– Svi ti donatori žele da ostanu anonimni i mi to poštujemo – kaže Vučkovićeva.

Jasminka Vučković, direktorka Fonda solidarnosti “Duša djece”

Fond solidarnosti “Duša djece” je s radom počeo u januaru 2018. godine i do sada su građani Srpske, kroz ovaj fond, pomogli liječenje 413 djece. Izdato je ukupno 677 rješenja za dodjelu novca za liječenje, jer su neka djeca morala i po nekoliko puta putovati na tretman, operacije ili preglede u inostranstvo.

Fond je radio i za vrijeme najžešće korona krize i lokdauna. Čak i u takvim uslovima organizovani su odlasci djece na liječenje, ali i povratak u Srpsku mališana koji su završili sa terapijom.

Najčešće se za pomoć Fondu obraćaju roditelji djece oboljele od različitih vrsta karcinoma ili roditelji djece kojoj su potrebna genetska ispitivanja. Razlozi za odlazak na liječenje u inostranstvo su i komplikovane ortopedske anomalije, urođene anomalije srca, poremećaji sluha, vida, te određen broj rijetkih bolesti.

Najskuplje liječenje o trošku Fonda “Duša djece” koštalo je oko 800.000 evra ili 1,5 miliona KM. Zahvaljujući tom novcu djevojčica oboljela od teškog oblika leukemije liječena je u Njemačkoj. Danas je ona odrasla zdrava djevojka.

Dešava se, međutim, da se pomoć Fonda traži i za kontrolne preglede koji koštaju 40 do 80 evra i da su roditelji spremni da prođu komplikovanu proceduru da bi dobili taj novac, na koji njihovo bolesno dijete ima pravo.

Autor: Milkica Milojević

Tekst preuzet sa portala: https://srpskainfo.com/za-spas-bolesnog-djeteta-nista-nije-skupo-fond-solidarnosti-raspolaze-sa-14-miliona-km-ali-nekad-i-40-evra-mnogo-znaci/?fbclid=IwAR04Bq9wCb17i1nKLchsbP_p0EE1LXqs2WqHMu4qPA4_GaiyfScurfWCL2c