UniCredit je prva organizacija u bankarskom sektoru, koja je dobila globalni EDGE sertifikat za poštivanje rodne ravnopravnosti i inkluzije, zahvaljujući naporima koje njene banke članice čine u ovom domenu, na lokalnim tržištima. Kao prva panevropska banka, vlasnik ovog značajnog sertifikata, u čak 10 evropskih zemalja, UniCredit predstavlja dobar primjer finansijskim institucijama širom svijeta.

EDGE sertifikat je vodeći globalni standard procjene poštivanja i primjene različitosti, jednakosti i inkluzije (DE&I) u poslovanju, fokusiran na rodnu ravnopravnost na radnom mjestu i međusektorsku jednakost. Nudi holistički okvir prema kojem se procjenjuju organizacije širom svijeta. UniCreditov EDGE sertifikat sada pokriva više od 80% radne snage Grupe, čime banka ispunjava uslove za globalnu sertifikaciju.

Kako bi postigao ovu sertifikaciju, UniCredit je prošao kroz proces rigorozne revizije u pogledu ravnopravnosti u procesu sukcesije, pravičnosti u naknadama, efikasnosti politika i praksi te inkluzivnosti organizacione kulture.

UniCredit je posvećen njegovanju rodne ravnopravnosti i inkluzije na radnom mjestu, prateći namjenske EDGE akcione planove koji uključuju angažmane kao što su garantovanje zastupljenosti žena na srednjem, višem i najvišem nivou rukovodstva, stvaranje kontinuiranih mogućnosti za napredovanje i jednaku platu, podsticanje muškaraca da iskoriste plaćeno roditeljsko odsustvo koje banka nudi, a koje je duže nego što je zakonom propisano.

Andrea Orcel, izvršni direktor UniCredit-a rekao je:UniCredit predstavlja primjer dobre prakse održivog poslovanja u Evropi. Ponosan sam što smo postali prva organizacija bankarske industrije koja ima EDGE sertifikat u 10 zemalja i prva evropska banka s globalnim sertifikatom. Biti šampion u rodnoj ravnopravnosti, jednakosti i inkluziji sastavni je dio naše kulture i jača našu posvećenost jasnom skupu principa i vrijednosti kao ključnoj komponenti našeg kontinuiranog poslovnog uspjeha. Diverzitet unutar našeg tima stvara inkluzivno okruženje potrebno za pružanje najboljih rješenja u svojoj branši našoj rastućoj bazi klijenata širom Evrope.”

Aniela Unguresan, osnivačica Fondacije EDGE sertifikacije, s entuzijazmom je primijetila: „UniCredit-ovo postignuće u osiguravanju globalnog EDGE sertifikata mijenja poslovnu igru. Počevši od pet poslovnih subjekata 2022. godine i sada proširivši se na još šest kako bi pokrio više od 80% svoje ukupne radne snage, UniCredit pokazuje duboku posvećenost temama različitosti, jednakosti i inkluzije kao pokretačima održivog uspjeha. Njihova globalna sertifikacija dovoljno govori o njihovom povjerenju u EDGE kao dobrovoljni i nezavisni standard sertifikacije. Ovo takođe predstavlja i strateški potez da se iskoristi raznovrstan fond talenata, postavljajući nova mjerila za inkluzivno i pravedno radno mjesto za sve. Time što je nosilac globalnog EDGE sertiikata, UniCredit poručuje da je pionir u budućnosti poslovanja – raznoliki, pravični, inkluzivni i izuzetno inovativni. Čestitamo!”