UniCredit u Bosni i Hercegovini je omogućio svim svojim klijentima, korisnicima Mastercard® kartica, Google Pay uslugu koja donosi brži, jednostavniji i sigurniji način beskontaktnog plaćanja pametnim uređajima.

Proces digitalizacije kartice kao i korištenje Google Pay usluge vrlo su jednostavni. Kako bi aktivirali Google Pay uslugu, klijenti treba da u m-bank aplikaciji uđu u meni KARTICE, te da ispod odabrane Mastercard kartice izaberu opciju „Dodaj u G Pay“, te slijede instrukcije na ekranu. Uslugu Google Pay moguće je ugovoriti za sve Mastercard kartice za fizička lica unutar m-bank aplikacije.

Plaćanje se obavlja bez potrebe otvaranja m-bank aplikacije ili unošenja PIN-a, jednostavnim otključavanjem mobilnog uređaja i prinošenjem POS terminalu, a sama usluga je dostupna na svim prodajnim mjestima koja podržavaju beskontaktno plaćanje.

„Kontinuirano prateći potrebe naših klijenata, aktivno unapređujemo naše proizvode i usluge, sa posebnom pažnjom na digitalizaciju. Veoma smo sretni što smo svim našim korisnicima Mastercard kartica omogućili uslugu Google Pay. Siguran sam da će ovaj jednostavniji i sigurniji način plaćanja pružiti našim klijentima još bolje i ugodnije iskustvo obavljanja svakodnevnih transakcija na prodajnim mjestima”, izjavio je Dragan Ćavar, član Uprave UniCredit Bank d.d. Mostar odgovoran za maloprodaju.

“Izuzetno smo ponosni na činjenicu da smo našim klijentima, korisnicima Mastercard kartica, omogućili Google Pay uslugu koju će, vjerujemo, aktivno koristiti i na ovaj način efikasnije raspolagati svojim novcem i vremenom. Uvođenjem inovativnih usluga potvrđujemo našu opredjeljenost da usmjerimo naše resurse ka unapređenju digitalnih kanala i budemo u korak sa potrebama naših klijenata, kao i aktuelnim trendovima.”, izjavio je Željko Kišić, član Uprave UniCredit banke Banja Luka zadužen za Maloprodaju i korporativno bankarstvo.

 „Mobilni novčanici su trend koji stabilno raste jer je ovo platna metoda koja zaokružuje sve potrebe krajnjih korisnika za jednostavnošću, sigurnošću i praktičnošću plaćanja. Drago nam je da će korisnici Mastercard kartica UniCredit banke imati priliku da koriste Google Pay mobilna plaćanja, i želim da čestitam UniCredit banci na još jednom uspešnom i inovativnom projektu,“ izjavila je Jelena Ristić, direktorka za tržišta Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine u kompaniji Mastercard.

Google Pay usluga korisnicima, pored brzine i lakoće korištenja, omogućava i novi nivo sigurnosti plaćanja. Podaci o kartici koja se registruje su potpuno zaštićeni pošto se u procesu digitalizacije kreira virtuelna kartica – token za plaćanje. Kada se prilikom transakcije koristi mobilni uređaj, sa trgovcem se dijeli token, a ne pravi broj kartice. Uz činjenicu da se sva mobilna plaćanja obrađuju putem Mastercard mreže i da se na njih primjenjuju iste sigurnosne tehnologije koje Mastercard koristi za bilo koje drugo plaćanje, dodatni nivo kontrole korisnicima pružaju i funkcionalnosti Android operativnog sistema, kao što je mogućnost biometrijskog otključavanja uređaja i opcija Find my device, putem koje je moguće locirati uređaj, odnosno zaključati ili trajno obrisati podatke na njemu.