U periodu od 19.10. do 29.10.2023. godine aktuelna je promotivna kampanja “Dani medijske i informacijske pismenosti” koju organizuje Regulatorna agencija za komunikacije u saradnji sa organizacijama i institucijama koje su aktivne u oblasti medijske i informacijske pismenosti.

Održano je niz predavanja, radionica, debata, prezentacija namijenjenih učenicima, studentima, nastavnicima, bibliotekarima, roditeljima i akterima uključenim u ovu oblasti.

Kampanju je podržala i redakcija „Radio Džungle“ iz Doboja. Da biste bolje shvatili pojam “medijska pismenost” i zašto je ona važna, danas govorimo o izvještavanju o mentalnom zdravlju u medijima, koliko je značajna, te kako odgovorno i etički izvještavati o mentalnom zdravlju.

Za izvještavanje o temama vezanima za mentalno zdravlje, koje su okružene stigmom i nerazumijevanjem javnosti, od ključne je važnosti istinito, točno i odgovorno novinarstvo.

Dani medijske pismenosti: Prikazi i izvještavanje o mentalnom zdravlju u medijima, dio I, Radio Džungla Doboj, emitovano 26.10.2023. godine

Svjetska zdravstvena organizacija – SZO (World Health Organization ‒ WHO) mentalno zdravlje definira kao osnovno ljudsko pravo i „stanje mentalnog blagostanja, koje ljudima omogućuje da se nose sa životnim stresovima, ostvare svoje sposobnosti, dobro uče, dobro rade, te doprinose svojoj zajednici“. U „Svjetskom izvješću o mentalnom zdravlju: Transformacija mentalnog zdravlja za sve“, SZO navodi da su u svim zemljama problemi mentalnog zdravlja u porastu, te da jedna od osam osoba u svijetu živi s mentalnim poremećajem. Pandemija virusa COVID-19 dovela je do dramatičnog povećanja oboljelih od mentalnih bolesti i već u prvoj godini pandemije zabilježen je rast broja oboljelih od depresije i tjeskobe za više od 25 %.

Mentalno zdravlje je izuzetno važno u svakoj fazi ljudskog života i utječe na razmišljanja, osjećaje i djelovanja svakog pojedinca. Ukoliko se stanje narušenog mentalnog zdravlja ne liječi, može rezultirati invalidnošću, nezaposlenošću, socijalnom isključenošću i, u najtežem slučaju, suicidom.

Međutim, mitovi i zablude o mentalnom zdravlju globalno su rašireni i jedan od razloga iskrivljenih stajališta o mentalnim bolestima je izvještavanje medija o ovoj izuzetno osjetljivoj temi.

Prikaz mentalnih poremećaja u medijima

Dani medijske pismenosti: Prikazi i izvještavanje o mentalnom zdravlju u medijima, dio II, Radio Džungla Doboj, emitovano 26.10.2023. godine

Mnogi ljudi nemaju stvarno životno iskustvo s osobama narušenog mentalnog zdravlja i, u nedostatku iskustvenih saznanja, svoju percepciju o njima isključivo grade na temelju medijskih prikaza. Međutim, mediji, skloni senzacionalizmu i podilaženju industriji zabave, probleme mentalnog zdravlja često prikazuju netočno i neistinito i uveliko doprinose njihovoj stigmatizaciji i trivijalizaciji. Medijsko širenje negativnih stereotipa i netočnih opisa osoba s problemima mentalnog zdravlja izuzetno pogađa i diskriminira oboljele osobe. Najčešći negativni oblici prikazivanja u medijima, a naročito u filmovima i TV-programima, kako bolesti, tako i bolesnih osoba su:

  • Stigmatizacija, predrasude i generalizacija – mentalne bolesti su neizlječive, oboljeli su „ludi“, nepredvidivi, bespomoćni, kriminalci, nasilni i opasni po okolinu, a osobe s određenom psihičkom bolešću pokazuju iste simptome i karakterizaciju bolesti. Izgledaju neuredno, zapušteno i ekstremno su bolesni i nesposobni upravljati svojim životom;
  • Iskrivljeno i netočno prikazivanje uzroka i liječenja mentalnih bolesti, kao i stručnjaka i zdravstvenih usluga;
  • Trivijalizacija – mentalne se bolesti minimiziraju, pojednostavljuju i prikazuju manje „teškim“ nego što to stvarno jesu;
  • U medijima se najčešće prikazuju mentalne bolesti koje će proizvesti veći dramaturški učinak u javnosti (npr. šizofrenija), a rjeđe anksioznost i depresija kao najčešći poremećaji mentalnog zdravlja.

Ovakvi stigmatizirajući i stereotipni prikazi poremećaja mentalnog zdravlja doprinose negativnom stavu javnosti prema osobama s psihičkim smetnjama, a neke od njih su:

  • Za oboljele osobe – samostigma koja ozbiljno narušava samopoštovanje i dovodi do osjećaja stida i izolacije, što onemogućuje cjelokupni oporavak. Neodgovorno izvještavanje kod oboljelih osoba može izazvati uznemirenost i potaknuti ih na štetna ponašanja;
  • Netočne informacije javnost navode da pogrešno tumače simptome, dijagnosticiranje i liječenje mentalnih bolesti, posebice samodijagnosticiranje putem interneta;
  • Trivijalizacija i minimiziranje mentalnih bolesti u javnosti može spriječiti osobe koje osjećaju simptome da potraže pomoć u liječenju.

Kako odgovorno i etično izvještavati o mentalnom zdravlju?

Dani medijske pismenosti: Prikazi i izvještavanje o mentalnom zdravlju u medijima, dio III, Radio Džungla Doboj, emitovano 26.10.2023. godine

Utjecaj medija na uvjerenja široke javnosti je ogroman i nemjerljiv. Stoga, odgovorno i etično izvještavanje o mentalnom zdravlju doprinosi informiranijem i suosjećajnijem društvu koje će pružiti potporu oboljelima od mentalnih bolesti i potaknuti ih da bez stida i straha potraže pomoć. Odgovorno izvještavanje može poboljšati komunikaciju između medijskih i zdravstvenih profesionalaca s oboljelim osobama, što može dovesti do pozitivnog ishoda bolesti i smanjenja patnje. Pri izvještavanju o mentalnom zdravlju, trebalo bi voditi računa o sljedećem:

  • Prvenstveno se u potpunosti educirati o temi mentalnog zdravlja koja se prikazuje i temelji isključivo na činjenicama i točnim podatcima, a ne na predrasudama i stereotipima. U suprotstavljanju mitovima i pogrešnim vjerovanjima o mentalnom zdravlju, razvijanje medijske pismenosti od ključne je važnosti;
  • Pažljivo birati riječi i jezik u prikazu i izbjegavati stigmatizirajuću i stereotipizirajuću terminologiju koja obezvrjeđuje, marginalizira i izolira oboljele osobe;
  • Konzultirati medicinske stručnjake i relevantne resurse pri izvještavanju;
  • Izvještavati na pozititivan i proaktivan način kojim će se oboljele osobe potaknuti da potraže pomoć i dati im nadu u uspješan oporavak.

U Bosni i Hercegovini često se koristi neprihvatljiva i stigmatizujuća terminologija i pristup mentalnom zdravlju. Priručnik Etično izvještavanje o mentalnom zdravlju skupine autora, koji je nastao u okviru „Projekta mentalnog zdravlja u Bosni i Hercegovini“, medijskim i zdravstvenim profesionalcima pruža korisne smjernice u smislu etičnog i odgovornog izvještavanja o temama mentalnog zdravlja, gledano s pravnog, medicinskog i novinarskog aspekta.