Iako pruža brojne pogodnosti, internet također može biti mjesto na kojem će djeca biti izložena štetnim i neprimjerenim sadržajima. Kako bismo mogli zaštititi djecu od takvih sadržaja, potrebno je da znamo koji sadržaji nisu primjereni djeci i šta se po tom pitanju može poduzeti.

Dani medijske pismenosti: Neprimjeren sadržaj na internetu, dio I, Radio Džungla Doboj, emitovano 19.10.2023. godine

Koji sadržaji na internetu se smatraju neprimjerenim?

Pije svega, neprimjerenim se smatra svaki sadržaj koji nije prilagođen uzrastu djeteta. Neprimjereni su, zatim, i svi sadržaji koji su netačni, koji dijete uznemiruju ili obmanjuju. To mogu biti sadržaji koji sadrže različite oblike pornografije ili nasilja, netačne i preuveličane informacije, sadržaji koji pozivaju na mržnju ili diskriminaciju bilo koje vrste, koji pozivaju na terorizam, samoubistvo, kockanje i klađenje na internetu. Tu također spadaju uvredljivi sadržaji kojima se mlada osoba prikazuje npr. u određenom seksualnom ili nekom drugom kontekstu što datu osobu sramoti, vrijeđa i sl.

Kako prepoznati da je dijete izloženo neprimjerenim sadržajima i šta učiniti ako jeste?

Roditelji su u zabludi ukoliko misle da su njihova djeca, boraveći pred ekranima, „sigurna i zaštićena“ od rizika koje nosi vanjski svijet. Stoga je veoma važno da roditelji steknu potrebna znanja i vještine o pravilnim načinima korištenja interneta, ali i o mogućim opasnostima kojima su djeca izložena u digitalnom prostoru. Dijete treba svakodnevno posmatrati i reagovati ukoliko se promijeni njegovo ponašanje i raspoloženje. Svakako je najbitnije razgovarati sa djecom i pokazati interes za njihove aktivnosti na internetu. Pri tome ih treba uputiti u to šta je to neprimjeren sadržaj i izgraditi povjerenje tako da djeca sama prepoznaju i skrenu pažnju ukoliko smatraju da su izložena takvim sadržajima. Jedan od načina je i pregled historije pretraživanja djeteta, premda djeca nerijetko znaju kako to da sakriju.

Djeca također objavljuju neprimjerene sadržaje

U želji da budu zapažena, djeca ponekad i sama postavljaju neprimjerene sadržaje na internet, uključujući i poruke koje često ne razumiju, ne vodeći računa o tome da će na taj način nekoga uvrijediti, povrijediti ili osramotiti.

Potrebno je sa djecom razgovarati o posljedicama koje snosi takvo ponašanje, o tome koliko takve objave mogu naštetiti drugoj osobi, stavljajući ih u zamišljene slične situacije uz pitanje kako bi se oni osjećali u datoj situaciji. Uz to, djecu treba upoznati sa činjenicom da svaka naša aktivnost na internetu ostavlja za sobom digitalne tragove koji se ne mogu ukloniti čak i ako se naknadno izbrišu sporna fotografija, komentar ili videozapis. Digitalni tragovi mogu da zagađuju javni prostor i decenijama nakon što su ostavljeni, baš kao i plastične vrećice.

Kako zaštititi djecu od neprimjerenih sadržaja na internetu?

  • Djeci predočiti dobre i loše strane interneta, kao i to šta su neprimjereni sadržaji i kako se mogu od njih zaštititi.
  • Nastojati sa djecom utvrditi pravila korištenja interneta npr. utvrditi (centralno) mjesto sa kojeg dijete pristupa internetu i količinu vremena za boravak na internetu. Imati na umu mogućnost blokiranja određenih sadržaja.
  • Informirati se više o roditeljskim kontrolama i postavkama privatnosti.
  • Upoznati se i koristiti se sistemima certifikacije za videosadržaje i igre, koji su kreirani u svrhu zaštite djece od neprimjerenih sadržaja.
  • Savjetovati djecu da ne ostavljaju svoje i porodične (kontakt) podatke, kao i da ne dijele svoje fotografije.
  • Upozoriti dijete da ne vrši plaćanje putem
  • Upozoriti dijete da ne komunicira sa nepoznatim ljudima na mreži.
  • Saznati šifre i korisničke informacije za uređaje i profile društvenih medija koje djeca koriste kako bi se mogli pobrinuti za online sigurnost i pratiti online profile i aktivnosti ukoliko bi došlo do potencijalnih problema.
  • Ohrabriti dijete da se obrati roditeljima/starateljima i/ili prosvjetnim radnicima ukoliko se osjeti uplašeno, neprijatno ili povrijeđeno tokom boravka na internetu.
  • Informirati se o tome gdje se mogu naći relevantne informacije o sigurnosti djece na internetu i dr.
Dani medijske pismenosti: Neprimjeren sadržaj na internetu, dio II, Radio Džungla Doboj, emitovano 19.10.2023. godine

Kako prijaviti neprimjerene sadržaje?

Web-stranice i društvene mreže uglavnom sadrže uputstvo o korištenju i sigurnosti i načine kako prijaviti neprimjerene sadržaje, ali pri tome imaju i uvjete korištenja sa kojima je potrebno upoznati se, kako bi određeni sadržaj bio uklonjen.

Ukoliko je dijete bilo izloženo određenim prijetnjama ili seksualnom i drugim oblicima uznemiravanja na mreži, ili je samo postavilo neprimjeren sadržaj na internet, potrebno je obratiti se policiji i nastojati sačuvati sporan sadržaj kao dokaz.

Roditelji/staratelji i/ili prosvjetni radnici najvažnija su i najrelevantnija zaštita kada je u pitanju izloženost djece neprimjerenim sadržajima na internetu. Izgradnja povjerenja sa djecom i određeni stepen kontrole umnogome mogu pomoći da djeca sigurno koriste internet.

Dani medijske pismenosti: Neprimjeren sadržaj na internetu, dio III, Radio Džungla Doboj, emitovano 19.10.2023. godine

Više savjeta za roditelje i druge koji provode vrijeme sa djecom možete naći u Smjernicama o korištenju medija, informacijsko-komunikacijskih tehnologija i vremenu koje djeca provode pred ekranom, koje je pripremila multidisciplinarna grupa bosanskohercegovačkih stručnjaka za Mediacenatar Sarajevo i Regulatornu agenciju za komunikacije.