Pripreme za godišnje odmore i ljetovanja uveliko su u toku: kupujemo kreme sa zaštitnim faktorom, kako bismo sačuvali lice i tijelo, kupaće kostime, obnavljamo ljetnu garderobu i pravimo planove za nezaboravan odmor. No, često, tokom ovih priprema, zaboravljamo podjednako važan, ako ne i još važniji „detalj“ – polisu putnog zdravstvenog osiguranja.

Bilo da se spremate za ljetovanje na nekoj od egzotičnih destinacija ili ste se ipak opredijelili za bliže destinacije u regionu, polisa putnog zdravstvenog osiguranja bi trebalo da postane obavezni dio vašeg prtljaga.

Putovanja su sjajna stvar, opuštaju i um i tijelo, šire vidike i donose nam pregršt novih iskustava. Bez obzira da li ste ljubitelji aktivnog ili pasivnog tipa odmora, kako biste na put krenuli potpuno mirni i bezbrižni, jednostavnije je obezbijediti pokriće ukoliko do nepredviđenih situacija ipak dođe.
Svako osiguranje, uključujući putno, povećava sigurnost i pokazuje odgovoran odnos prema onome što se na svakom putovanju ipak može dogoditi. Rizik od zdravstvenih tegoba uvijek postoji, a kako je medicinska pomoć veoma skupa u inostranstvu, kupovinom polise putnog zdravstvenog osiguranja obezbjeđujete da navedene troškove, u slučaju neželjenih dešavanja, umjesto vas, pokrije osiguravajuća kuća.

Troškovi putnog zdravstvenog osiguranja variraju, u zavisnosti od vrste putovanja na koje idete – poslovnog ili privatnog – da li putujete sami ili sa porodicom, kolika je udaljenost destinacije za koju ste se odlučili, ali i od starosne dobi osiguranika. Na informativnim primjerima UniCredit banke Banja Luka možete okvirno odrediti cijenu sedmodnevnog putovanja za jednu osobu ili četvoročlanu porodicu. Sume se kreću od 7,87 do 25 KM za putovanje od 7 dana, u zavisnosti od visine sume osiguranja i toga da li je u pitanju individualna ili porodična polisa.

Takođe, najbolje je da unaprijed provjerite da li vaše putno zdravstveno osiguranje u potpunosti pokriva troškove liječenja, ili je to pak djelimično. Isto tako važna informacija je da li ćete medicinsku pomoć dobiti bez naknade ili refundaciju troškova dobijate tek po povratku u zemlju. Ukoliko je ovo drugo slučaj, dio novca uvijek predvidite za ovakve troškove.

Pripreme za putovanje ipak ne treba kvariti razmišljanjem o potencijalnim zdravstvenim problemima i nezgodama, ali ukoliko se nešto od toga ipak dogodi, prije posjete ljekaru, pozovite broj naveden u polisi za informaciju kojoj medicinskoj ustanovi u mjestu vašeg boravka treba da se obratite. Medicinsku dokumentaciju sa pregleda/intervencija obavezno sačuvajte.

Nema razloga da kupovinu osiguranja odlažete do posljednjeg trenutka, jer se može desiti da je na kraju zaboravite, a ugovaranje polise, upamtite, nije moguće učiniti nakon što ste prešli granicu.
Zato, osiguranje uvijek obezbijedite na vrijeme (najjednostavnije je online ili u najbližoj filijali UniCredit banke Banja Luka), kako biste bezbrižno uživali u zasluženom odmoru. Uostalom, bezbrižan odmor je najmanje što se zaslužili, vrijedno radeći tokom godine.