Ronioci Ronilačkog kluba „Bosna“ i proteklog vikenda bili su na terenu, te su ovaj put čistili Zvorničko jezero. Kako je kazao Hrvoje Gavrančić, predsjednik kluba, u ovoj akciji učestvovalo je 20 ronilaca i desetak volontera, koji su prikupili između 60 i 80 kilograma otpada.

„Uslovi za ronjenje i čišćenje su bili izuzetno loši, jer vidljivost nije bila odgovarajuća. Razlog loše vidljivosti su stalne kiše i mutne pritoke, prvenstveno rijeka Drinjača, koje su vidljivost u jezeru dovele do minimuma. Uprkos tome, uspjeli smo da sakupimo određenu količinu otpada, te na taj način nastavili da brinemo o našoj životnoj sredini“, kazao je Gavrančić.

Ova akcija održana je uz veliku podršku kompanije Molson Coors BH, koja pod svojim brendom Jelen pivo promoviše očuvanje životne sredine i ulaže napore zajedno sa mnogobrojnim partnerima, na kontinuiranom čišćenju naših rijeka, planina i jezera. Kompanija na ovaj način podržava ekološke akcije kojima je cilj smanjiti količinu otpada, koji nesavjesni građani i građanke bacaju na mjesta koja nisu predviđena za to.

„Ovakvim akcijama pokazujemo svoju opredijeljenost za očuvanje naše životne sredine. Priroda je nešto što je neprocjenjivo i što pripada svima nama i upravo iz tog razloga moramo svi zajedno ulagati velike napore, kako bi ostala čista i za generacije koje dolaze.  Iskreno se nadamo da će naše napore i zalaganje naših partnera prepoznati građani i građanke, kao i da će pomoći tako što će svoj otpad odlagati na mjesta predviđena za to , ali i pokretati vlastite akcije čišćenja i brige o prirodi“, poručili su iz kompanije Molson Coors BH.

Zvorničko jezero prva je umjetna akumulacija na rijeci Drini, na granici koja se proteže starim tokom rijeke između Srbije i Bosne i Hercegovine. Jezero je nastalo izgradnjom hidroelektrane „Zvornik“, koja je počela 1948. godine, kako bi jezerski bazen bio napunjen vodom 1955. godine.

U priobalju jezera postoji veliki broj vikendica i turističko-ugostiteljskih objekata. Jezero je pogodno za ljetovanje, sportsko-rekreativne aktivnosti na vodi i ribolov, kao i za splavarenje, rafting, plovidbu i plivanje.

Zbog svega navedenog neophodno je da svi brinu o tome da jezero ostane čisto i da i dalje privlači brojne turiste koji će rado dolaziti i provoditi svoje dane odmora na njemu.