tog datuma.

Dan zaljubljenih je jedan od perioda godine kada pokazujemo posebnu pažnju i poštovanje prema voljenima, ali je takođe i vrijeme kada treba biti dodatno oprezan zbog online prevara koje vrebaju baš tog datuma.


Budite svjesni online prevara koje se dešavaju upravo oko Dana zaljubljenih i preduzmite korake kako biste zaštitili i sebe i svoj novac.

Lažne ponude za putovanja: Prevaranti kreiraju lažne ponude za putovanja, nudeći romantična putovanja po nevjerovatno niskim cijenama. Tražiće depozit ili punu uplatu unaprijed, a zatim će nestati bez traga, ali sa vašim novcem. Budite oprezni kada su u pitanju neočekivane ponude za putovanja i obavezno se dodatno raspitajte prije nego što napravite bilo kakvu online rezervaciju.

Takmičenja za Dan zaljubljenih: Prevaranti kreiraju lažna online takmičenja, nudeći nagrade poput romantičnih putovanja ili skupog nakita. Tražiće od vas da ostavite lične podatke ili da platite naknadu za učestvovanje. Zapamtite, ako zvuči previše dobro da bi bilo istinito, vjerovatno nije.

Dobrotvorne akcije za Dan zaljubljenih: Prevaranti će kreirati lažne dobrotvorne akcije i tražiti donacije u ime Dana zaljubljenih. Ne nasjedajte, već obavezno provjerite raspoložive informacije o dobrotvornoj organizaciju kojoj razmišljate da donirate novac ili se držite poznatih i provjerenih organizacija.

Prevara sa elektronskim čestitkama za Dan zaljubljenih: Prevaranti će kreirati lažne elektronske čestitke, ispunjene malverom koji vam može ukrasti lične podatke ili oštetiti vaš računar. Budite oprezni kada otvarate e-čestitke nepoznatih pošiljalaca.

Dostave za Dan zaljubljenih: Prevaranti će kreirati lažne veb stranice ili naloge na društvenim mrežama čija je djelatnost navodno isporuka cvijeća ili prodaja poklona. Preuzeće uplatu za porudžbinu, ali neće isporučiti ni cvijeće ni poklone. Obavezno kupujte samo od renomiranih cvjećara i prodavnica poklona.

Poslušajte naš savjet i budite oprezni kada dobijete neočekivane poruke, telefonske pozive i mejlove, posebno u vrijeme Dana zaljubljenih. Ako vam nešto izgleda sumnjivo, vjerujte svom instinktu i ne ostavljate lične podatke ili novac.

Pored toga, uvijek je pametno biti oprezan sa svojim ličnim podacima.  Budite pažljivi prilikom posjeta različitim linkovima i još jednom provjerite autentičnost veb lokacije ili kompanije prije kupovine.

„Ukoliko ste nesmotreno otkrili svoje podatke nekome za koga se ispostavilo da je sajber kriminalac, odmah kontaktirajte svoju banku, blokirajte kartice i raspitajte se o mogućnostima blokiranja spornih transakcija. Možda će biti neophodno da promijenite i brojeve računa i promijenite sve šifre za pristup internet bankarstvu, ali zapamtite, ovo se radi isključivo u filijali banke.“, savjetuje Katarina Savić, šef Sigurnosti u UniCredit Bank Banja Luka.

I zapamtite, prava ljubav nema cijenu.