RIJETKE BOLESTI

Činjenice

Evropska unija smatra da je bolest rijetka onda kada pogađa manje od 1 osobe na 2.000 stanovnika.

Rijetke bolesti trenutno pogađaju 3,5% – 5,9% svjetske populacije, 30 miliona ljudi u Evropi i 300 miliona širom svjeta.

Registrovano je između 6.000 i 8.000 različitih rijetkih bolesti.

72% rijetkih bolesti su genetske, dok su ostale rezultat infekcija (bakterijskih ili virusnih), alergija te uzroka iz okoline.

70% genetskih rijetkih bolesti počinje u djetinjstvu.

Rijetke bolesti karakteriše širok spektar simptoma i znakova koji se razlikuju ne samo od bolesti do bolesti, već i od pacijenta do pacijenta koji boluje od iste bolesti.

Simptomi koji su slični simptomima nekih učestalih i poznatih bolesti mogu dovesti do pogrešne dijagnoze i neadekvatnog liječenja.

Rijetke bolesti su teške, hronične, često degenerativne i smrtonosne.

Zbog niske prevalencije, medicinska stručnost je rijetka, znanje oskudno, njega neadekvatna a istraživanja ograničena. Uprkos velikom ukupnom broju, pacijenti sa rijetkim bolestima su „siročad“ zdravstvenih sistema, kojima se često uskraćuju dijagnoza, liječenje i korisna istraživanja.

Visoke cijene nekolicine poznatih lijekova i terapije.

Činjenica da često ne postoje efikasni lijekovi doprinosi visokom nivou bola i patnje koji trpe oboljeli i njihove porodice.

Kvalitet života oboljelih od rijetkih bolesti je smanjen nedostatkom ili gubitkom samostalnosti.

Život sa rijetkom bolesti donosi poteškoće u svim aspektima života oboljele osobe, bilo u školi, na poslu ili u slobodno vrijeme, a oboljele osobe su često izložene stigmatizaciji, izolaciji i isključivanju iz socijalne zajednice.

Rijetke bolesti ne pogađaju samo osobu koja je oboljela- one utiču i na porodice, prijatelje, staratelje i društvo u cjelini.

POZOVI 1402

Izvor: https://www.facebook.com/rijetkebolesti.rs/