Bilo da ga zovemo „zlatnom rezervom“ ili „rezervnim fondom“, novac koji sačuvamo sa strane daje osjećaj sigurnosti koji nam je svima potreban. Nema razloga da on tek tako stoji u slamarici ili ladici, jer banke nude atraktivne kamatne stope na oročenu štednju, a jednu od trenutno najpovoljnijih naći ćete u UniCredit banci Banja Luka.

Akcijska ponuda UniCredit banke Banja Luka traje do kraja maja i odnosi se na oročenu štednju, za zahtjeve za oročenjem podnijete putem web stranice Banke. U ovom slučaju, štediše, u odnosu na redovnu ponudu kamatnih stopa na oročenu štednju, ostvaruju dodatnih 0,8 procentnih poena, bilo da svoj novac oroče u konvertibilnim markama ili evrima.

Kamatne stope u posebnoj ponudi Banke tako iznose: 1,70% za oročenje na 12 meseci, 2,40 % za oročenje na 24 mjeseca i 2,60% za oročenje na 36 mjeseci. Kamatna stopa na oročene depozite je fiksna, što znači da se ne mijenja u toku ugovorenog perioda.

Klijentima je na raspolaganju klasično oročenje na 3, 6, 12, 18, 24 i 36 mjeseci, koje podrazumijeva  isplatu kamate po isteku ugovorenog roka. Za one koji bi više voljeli da kamatom raspolažu u periodu trajanja oročenja, pravi izbor je rentna štednja. To znači da klijenti ne moraju čekati istek roka oročenja kako bi raspolagali kamatom već se ona isplaćuje tokom trajanja oročenja: mjesečno, kvartalno, polugodišnje ili godišnje, zavisno od želje i potrebe klijenta. I kod rentne štednje kamatne stope su fiksne, a rokovi oročenja su 12, 18, 24 i 36 mjeseci.

U oba slučaja, i kod klasične i kod rentne štednje, postoji mogućnost razročenja prije isteka roka, pri čemu se priznaje kamata za postignuti period oročenja.

Na atraktivnost štednje utiče ne samo visina kamatne stope, već i dodatne pogodnosti koje banke nude, poput vođenja računa u svrhu oročenja – bez naknade, kao što je to u posebnoj ponudi UniCredit banke.

Dodatnu sigurnost građanima pruža činjenica da su svi depoziti u bankama osigurani u skladu sa Zakonom o osiguranju depozita, u iznosu do 70.000 KM. To može biti još jedan podsticaj da svoj novac ostavite da raste na sigurnom, u Banci, bez rizika da ga potrošite kada vam je na dohvat ruke.