Sarajevo, 3. april 2023. Najveći brend kafe kompanije Nestlé ove godine obilježava čak 85 godina. Povodom velike godišnjice, NESCAFÉ još jednom podsjeća na dostignuća u održivosti uzgoja kafe pri čemu ključnu ulogu u tom području imaju uzgajivači, a potom i način na koji se kafa proizvodi, pakuje i konzumira. Imajući na umu svoj uticaj i činjenicu da se u jednoj sekundi u svijetu popije 6.000 šoljica NESCAFÉ kafe, Nestlé ostaje predan pozitivnom uticaju na živote ljudi i planete, od farme do šoljice.

Zamislite 360.000 ljudi, koji piju šoljicu NESCAFÉ kafe u minuti u isto vrijeme na istom mjestu. Bilo bi to kao da stanovnici bosanskohercegovačkih gradova Trebinja, Brčkog, Mostara, Doboja, Visokog i Bihaća  simultano uživaju u šoljici omiljenog napitka brenda kafe.

Obilježavanje 85. godišnjice znači isticanje nekih dostignuća brenda u pogledu održivosti: kafa koja se koristi u tvornicama u Europi dolazi iz 100 posto odgovornog procesa nabave, a dobiveni talog od NESCAFÉ kafe koristi se za napajanje njegovih proizvodnih centara, čime se štede drugi energetski resursi. Osim toga, sva kafa u kojoj svakodnevno uživamo dolazi iz 100 posto odgovornog uzgoja, što znači da NESCAFÉ sada osigurava put sirovina od bilo koje plantaže do bilo kojeg distribucijskog centra. Nescafe Pure soluble već ima jedno od najodrživijih pakovanja: metalne limenke i čaše koje se mogu ponovno iskoristiti i beskonačno reciklirati, a nedavno je pakiranje NESCAFE 3u1 promijenjeno i sada je cijelo pakovanje dizajnirano s ciljem jednostavnije reciklaže.

Količina popijene kafe u prosjeku je dovoljan motiv da Nestlé, najveća svjetska kompanija za proizvodnju hrane i pića, uloži enormne napore u cilju osiguravanja održive potrošnje kafe i ekonomsko-ekološkog ekosistema kroz koji će se priroda moći regenerirati i ponuditi željeni proizvod desetljećima od sada.

Održivost je u srcu brenda NESCAFÉ, a to je vidljivo i u našoj komunikaciji s potrošačima. Naš cilj je povesti potrošače na jedinstveno putovanje i pokazati im napore kompanije koji stoje iza njihove šoljice omiljene NESCAFÉ kafe. To uključuje uzgoj kvalitetne kafe, proizvodnju, pakovanje te načine isporuke. Predani smo pozitivnom uticaju na živote uzgajivača kafe, kao i na planetu, a to je moguće samo zahvaljujući ljubavi i povjerenju naših potrošača prema brendu NESCAFÉ“, kazala je Atana Škalko, izvršna direktorica kategorije pića za tržište Jugoistočne Europe.

Tokom proteklog desetljeća, Nestlé je bio posvećen tome da tehnike uzgoja kafe širom svijeta učini održivim kroz NESCAFÉ plan. U oktobru 2022. predstavio je i novo izdanje plana –  NESCAFÉ Plan 2030 – u kojem je definisao viziju održivosti u sljedećih deset godina. Ona je stvorena u cilju pružanja podrške uzgajivačima kafe u prelazu na regenerativne poljoprivredne prakse, a kako bi se smanjile emisije stakleničkih plinova i povećala zarada poljoprivrednika.