Dogs Trust Škola za pse krajem ove sedmice završava gostovanje u regiji Doboja. U obuci je učestvovalo oko 80 kandidata, vlasnika koji su uz pomoć naših stručnih trenera, naučili svoje pse osnovnim komandama lijepog ponašanja isključivo kroz pozitivnu motivaciju.

Tokom naše posjete Doboju, razgovarali smo sa nekoliko kandidata koji su nam prenijeli svoje sjajne utiske i zadovoljstvo onim šta su postigli kroz obuku koja je takođe učinila vezu sa njihovim ljubimcima mnogo jačom, i otvorila vrata za učenje novih trikova i rad na mentalnoj stimulaciji psa.

Psi, kao i mi, najbolje uče kroz nagrađivanje i pozitivnu motivaciju, a pored redovne fizičke vježbe, jako im je važno da dobiju zadatke koje rješavaju svojom inteligencijom. Vlasnici koji svom psu osiguraju pažnju, ljubav, mentalnu stimulaciju, dovoljno fizičke vježbe, te svakako zdravu hranu, frišku vodu i prozračno mjesto za boravak ugodne temperature, mnogo bolje i lakše upravljaju svojim psom, sretniji su i povezaniji s njima, nikada neće poželjeti da ga napuste, a pas neće predstavljati rizik drugim psima i zajednici.

U razgovoru sa dječakom Almirom Jupićem, saznali smo kako je usvojio svoju ljubimicu po imenu Lea i koliko su oboje naučili u Školi za pse. Almir kaže da se Lea ranije plašila zbog svega šta je prošla u životu na ulici, ali je obuka u Dogs Trust Školi za pse pomogla i Lei i njemu da prevaziđu sve probleme, i da se nastave još više zbližavati. Lea je, kaže Almir, jako lijepa, pa ga svi pitaju je li neka posebna vrsta! Mi kažemo, jeste, Lea je vrlo posebna vrsta kao brojni drugi mješanci, sjajna, pametna, umiljata, i jedinstvena kao i svi mi!

Prilog iz Škole za pse možete pogledati ovdje:
https://www.youtube.com/watch?v=RRchdfktZ_s

Psi su plemenita bića koja čovjeku služe od davnina, a sve su češće prepoznati kao sjajno društvo sa iznimno pozitrivnim utjecajem na mentalno zdravlje, a djeca koja odrastaju s ljubimcem imaju više samopouzdanja, odgovorniji su u obavljanju zadataka i vole i poštuju dugog i drugačijeg.

Škola za pse se uskoro vraća na svoju stalnu lokaciju u Semizovcu gdje će nakon ljetnih pauza nastaviti raditi sa vlasnicima i psima koji se prijave, punom parom.

Prijavite se na: https://www.dogstrust.ba/aktivnosti/skola-za-pse/

S obzirom na ograničene kapacitete, molimo za strpljenje i napominjemo da budete dostupni na broju telefona koji navedete u prijavi.

Dogs Trust još uvijek u potpunosti finanisra ovaj program, i provodi ga u okviru svoje sveobuhvatne podrške koju već desetu godinu pruža zajednicama i odgovornim u BiH u cilju da pomogne da se problem pasa lutalica riješi sistemski, humano, zakonski i trajno, te da se ponavljanje problema spriječi u korist i zajednice i pasa.

Na našem You Tube kanalu, pogledajte naš serijal Obuka bez muke za Dogs Trust cuke i saznajte zašto je obuka za pse po principu pozitivne motivacije, i nikada kažnjavanja, tako važna!