Prva predstava koja je otvorila takmičarski dio 24. Teatar festa Petar Kočić je „Kaštel u jezeru“, u izvođenju glumačkog ansambla iz Sombora. Domaćin večeri bila je Addiko banka Banja Luka, dugogodišnji prijatelj kulture i umjetnosti i sponzor Narodnog pozorišta Republike Srpske. Ova predstava govori o porodičnom naslijeđu koje se ogleda u potiskivanju emocija, zataškavanju istine, neostvarenim odnosima u ljubavi. Glumac Marko Marković koji u predstavi igra čovjeka iz jezera, osvrnuo se na ovu vanvremensku temu o kojoj je pisano mnogo.

 „Veliki Dejan Mijač rekao je da ljude danas ne zanima čast. Ja se nisam trudio da se ovom ulogom dokazujem. Neko je prosto rođen naopak, i nekima se to prosto desi. Imam osećaj da smo se pretvorili u đavole, i da ne primećujemo ili ne želimo to da primećujemo.“, istakao je Marković.

Predstava iz Sombora  koja govori o raspadu porodice i o svim tajnama ili kosturima u ormaru koje svaka porodica nosi, te o nekoj vrsti prenošenja tajni, nedaća i loših izbora i krajnjeg davljenja u vrtlogu svega toga oduševila je publiku. Domaćini predstave iz Addiko banke Banja Luka kažu da su ovu predstavu podržali baš zbog posebnog umjetničkog pristupa u predstavljanju života.

„Predstava „Kaštel u jezeru“ iz Sombora je poučna i umjetnički jedinstvena, te nismo sumnjali da će se publici dopasti. Zadovoljstvo nam je što Teatar fest iz godine u godinu ide korak dalje sa programskim sadržajem, te što tradicionalno organizuje pozorišni praznik na ponos svih. Addiko banka je dugogodišnja podrška Narodnom pozorištu i mnogim kulturnim institucijama, jer u okviru društvene odgovornosti kulturu i umjetnost smatramo štitom i ogledalom društva.“, izjavila je Dijana Latinović, menadžer korporativnih komunikadija u Addiko Bank a.d. Banja Luka. 

Teatar fest svako veče do 11. juna od 20.00 časova predstaviće publici još pet takmičarskih predstava, nakon čega će uslijediti i nagrađivanje takmičara u više kategorija. Cjelokupan repertoar možete pronaći na stranici: https://www.np.rs.ba/repertoar/