Lokalna radna grupa za Banjaluku u koju je uključeno 7 organizacija lica s invaliditetom, organizovala je događaj “Naša prava su vaša obaveza” povodom obilježavanja nastupajućeg Međunarodnog dana invalida 3. decembra i Dana volontera 10. decembra. Događaj se organizira u okviru kampanje “Invaliditet me ne određuje” projekta EMPOWER, kojeg finansiraju Evropska unija, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Catholic Relief Services.

Danas je u okviru kampanje u hotelu IN održana prva javna tribina od planirane dvije, na kojoj su između ostalih učestvovali predstavnici udruženja lokalne radne gurpe za Banjaluku, lica s invaliditetom regije Banjaluka, odgovorna lica projekta Empower, mediji i nosioci lokalne vlasti koji su zaduženi za rješavanje pitanja kao i problematike lica s invaliditetom. Odabrane oblasti o kojima se danas debatovalo su proširene usluge – neophodan standard i personalna asistencija i prilagođen prevoz, a izlagači su bili Miroslav Mandić, predsjednik Gradske organizacije slijepih Banjaluka i Rodoljub Janjić, predsjednik Saveza invalida rada Banjaluka. Po završetku izlaganja, prisutni su kroz debatu dali konkretne prijedloge vezane za problematiku o kojoj se na tribini govorilo, te su usvojeni zaključci.  

Lokalna radna grupa projekta EMPOWER za Banja Luku planira kroz čitav decembar dijeliti liflete na javnim mjestima, sportskim manifestacijama za lica s invaliditetom, imati medijske istupe, te stupati u lične kontakte s predstanicima vlasti kako bi javnosti ukazali na problematiku lica s invaliditetom, te ih pozvali da se priključe u stvaranju povoljnijeg okruženja za  lica s invaliditetom.

„Gradski odbor udruženja invalida grada Banja Luka već duže vrijeme planira organizovati ovakvu kampanju pa smo veoma zadovoljnji što se u ovom trenutku uključio Caritas Bosne i Hercegovine sa svojim partnerima i projektom EMPOWER, te dao podršku u promicanju pitanja iz proširenih usluga i jačanju svijesti institucija vlasti svih nivoa u rješavanju ovih problema“, izjavio je Rodoljub Janjić, jedan od izlagača po temi sa javne tribine i predsjednik Saveza invalida rada grada Banjaluka.

Kroz ovu kampanju planiramo upoznati društvo s problematikom lica s invaliditetom, ali i po njenom završetku nastaviti s upornim i strpljivim dijalogom boriti se za rješavanje postavljenih pitanja u kampanji.

U našoj lokalnoj zajednici od 2005. godine, djelujemo pod nazivom Gradski odbor udruženja invalida grada Banja Luka i već desetak godina u povodu Dana invalida organizujemo sportske susrete lica s invaliditetom, gdje smo ove godine uključivanjem u aktivnosti projekta Empower znatno poboljšali obilježavanje Dana invalida sa organizovanim aktivnostima kampanje.