BANJALUKA – Na liječenje u inostranstvo od početka godine otputovalo je 144 djece iz Republike Srpske, što predstavlja povećanje u odnosu na prošlu godinu, kada je u inostranstvo bilo upućeno 107 mališana.

“Ukupni troškovi liječenja u ovoj godini iznosili su 5,7 miliona KM”, podaci su Fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu “Duša djece”.

Iz Fonda ističu da je broj odobrenih rješenja ove godine 187 jer su pojedina liječenja produžavana više puta i dodaju da iz godine u godinu zaprimaju sve više zahtjeva za odlazak djece u inostranstvo.

“Fond solidarnosti u potpunosti snosi troškove liječenja djece kojima je odobren taj tretman u inostranstvu, što podrazumijeva kompletno liječenje, uključujući sve ono što je djetetu neophodno u toku tog procesa. Takođe, Fond solidarnosti snosi i troškove smještaja pratioca uz dijete, a po potrebi se obezbjeđuje i stručna pratnja”, kažu oni za “Nezavisne novine”.

Odluka da u toku trajanja vanrednog stanja ili situacije Fond finansira i dodatne troškove u vezi sa liječenjima vani, ukoliko nije moguć povratak u RS, još je na snazi.

U “Duši djece” kažu da su razlozi upućivanja na liječenje mališana razni i da su se djeca iz Republike Srpske liječila u mnogim zemljama zapadne Evrope i Amerike.

“Najčešći razlozi za upućivanje na liječenja su maligna oboljenja, rijetke bolesti, transplantacija, urođene ortopedske anomalije, bolesti oka, srca i druga oboljenja, a sve češći razlozi su i slanje materijala za genetske analize u inostranstvo. Takođe, djeca su liječena u referentnim klinikama širom svijeta, u Njemačkoj, SAD, Francuskoj, Italiji, Turskoj, Austriji, Španiji, Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, Belgiji, Nizozemskoj i drugim zemljama”, kažu oni.

U Fondu navode da se na njihovim računima trenutno nalaze 12,2 miliona maraka i da se taj novac troši isključivo za liječenje djece i ni u jednu drugu namjenu.

“Od 2018. godine, od kada je počeo s radom Fond solidarnosti, ukupno je odobreno 508 rješenja, i to za 324 djeteta, a za troškove liječenja odobreno je više od 16 miliona KM”, kažu u Fondu, a za liječenje samo jednog djeteta izdvojeno je skoro tri miliona KM.

Fond je pomogao i maloj Heleni iz Šamca, čija je dijagnoza skraćena noga usljed nedostatka fibule i dva prsta desne noge. Prema riječima njene majke Jovane Sekulić, Helena je imala jednu operaciju u Srpskoj i jednu u Srbiji, dok se ostatak liječenja odvijao u Njemačkoj.

“Fond je zaista bio olakšavajuća okolnost jer su nam doktori nakon prvog pregleda rekli da cjelokupno liječenje mnogo košta, a da su dolasci na kliniku obavezni svaka tri mjeseca. Putne troškove odlazaka smo na početku plaćali sami, a kasnije su nam i putni trošak plaćali u Fondu. Zaista smo zahvalni na svemu tome. Takođe, upoznala sam mnogo majki iz Srbije koje, nažalost, nemaju ovaj izbor kao mi”, kazala je ona.

Jovana ističe da su svi iz Fonda uvijek tu za njih – i u teškim momentima kad su djeca na operaciji i kad prolaze teške momente oporavka, te dodaje da im to mnogo znači. Ona je iskazala posebnu zahvalnost direktorici Fonda Jasminki Vučković, a kako kaže Jovana, Helena je upravo njena miljenica.

Najveći doprinos daju radnici

Iz Fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu “Duša djece” ističu da u njihovom finansiranju učestvuje cjelokupno društvo.

Najveći doprinos, kako dodaju, daju radnici koji svaki mjesec od svoje plate izdvajaju, ukoliko to žele, 0,25 odsto za finansiranje liječenja djece.

“Pored neto plate zaposlenih, izvori finansiranja Fonda solidarnosti su i budžeti lokalnih zajednica i budžet Republike Srpske, pet odsto od kupovine službenih vozila javnih preduzeća, ustanova, institucija, izuzev MUP-a RS i zdravstvenih ustanova, te donacije”, kažu u Fondu.

Izvor: Nezavisne novine, Adnan Selimović, 09.11.2021.