Addiko Bank Sarajevo i Deloitte doo Sarajevo najavili su zajednički projekat čiji je cilj unaprjeđenje poslovnih vještina mladih poslovnih žena, budućih menadžerica uz podršku uspješnih menadžerica, direktorica i vlasnica kompanija u Bosni i Hercegovini. Biznis mentorice će biti ugledne poslovne žene sa dugogodišnjim iskustvom u vođenju pojedinih biznis modela ili rada u višim nivoima menadžmenta korporativnog okruženja, a koje su spremne volonterski podijeliti svoja znanja i vještine sa mladim poslovnim ženama. Ova vrsta mentorstva predstavlja inovativniji model korporativne kulture i način dodatnog angažmana mladih poslovnih žena na način da im se pružaju kvalitetna i mjerljiva znanje i vještine, koje one najčešće nemaju.

„Ideja je da projekat postane tradicionalan, kako bismo obezbijedili kontinuirano podršku mladim ženama koje su na početku karijere. Ove ćemo godine okupiti 50 mladih žena uz poštivanje svih epidemioloških mjera, koje će uz pomoć mentorica – kao svojevrsnih pomagača na pozitivan i konstruktivan način, razvijati potencijale za dalji rast i razvoj, te ključne sposobnosti  kako bi obavljale svoj posao na što efikasniji način“, istakla je Sanela Pašić, predsjednica Uprave Addiko Bank Sarajevo.  Namjera nam je prenijeti znanja i iskustva uspješnih mentorica mladim ženama koje su na početku karijere, kako bi značajnije poboljšale svoje uslove za napredovanje, naučile da se bore sa izazovima sa kojima će se susresti samo zbog toga što su žene, postale više zastupljene, te kvalitetnije balansirale višestruke uloge koje imaju u životu, dodala je Pašić.

Sanela Pašić, predsjednica Uprave “Addiko Bank” Sarajevo

„Motiv za projekat leži u činjenici da je pozicija žena u poslovnom svijetu, ali i na javnim funkcijama, posebno na višim pozicijama, još uvijek dosta daleko od ravnopravne. Nejednakost žena, ali i svojevrsna polna diskriminacija vrlo su čest slučaj u bh. poslovnoj praksi, što nam je bio dodatni motiv za pokretanje ovakvog projekta i afirmaciju žena, posebno u poslovnom svijetu“, naglasila je Sabina Softić, direktorica Deloitte doo Sarajevo i istakla da je prema podacima Svjetske banke prosječna cijena satnice muškarca u BiH 3,9 KM, a žene 3,5 KM.

Sabina Softić, direktorka “Deloitte” doo Sarajevo

Učesnice programa će se birati iz kompanija sa kojima organizatori sarađuju, odnosno putem javnog poziva u sredstvima javnog informisanja koji će uskoro biti objavljen. Kriteriji za izbor učesnica programa koji će se vrjednovati su: postojeće radno iskustvo, nivo i vrsta edukacije (minimalno fakultetsko obrazovanje), sklonost preduzetništvu, koju će dokazati u pismu motivacije i/ili kroz druge aktivnosti koje su realizovale tokom dosadašnje karijere, visok stepen motivacije za učenjem kroz mentorstvo koji će se iskazati motivacionim pismom i argumentacijom, te želja za napredovanjem u karijeri. Projekat je namijenjen mladim ženama u Bosni i Hercegovini, bez obzira na njihovu regionalnu, etničku i nacionalnu pripadnost.