U sklopu programa Obuka i osnaživanje studenata STEP Američkog vijeća za međunarodno obrazovanje, uz podršku Američke amabasade u Bosni i Hercegovini, 24 studenta iz Banjaluke i Sarajeva učestvovali su u trodnevnom treningu koji je ih je pripremio za traženje posla. Izabranim učesnicima je obezbijeđena tromjesečna stručna praksa u organizacijama, institucijama i firmama, tokom koje će steći vrijedno radno iskustvo i time započeti svoju profesionalnu karijeru.

„MF Banka“ Banja Luka je jedna od kompanija koja je otvorila svoja vrata za ovaj vid stručog usavršavanja studenata, pružajući na taj način svoj doprinos edukaciji.

MF banka je mlada domaća kompanija koja u potpunosti prepoznaje važnost obrazovanog i stručnog kadra. Drago nam je što ćemo u sklopu programa stručnih praksi obezbijediti mentorstvo za određeni broj studenata i na taj način im pomoći prilikom budućeg zaposlenja i aktivnog učestvovanja na tržištu rada,“ izjavio je Bojan Luburić, predsjednik uprave MF banke.

Prvo mentorstvo ponuđeno je studentici Lani Samardžiji, studentkinji treće godine Pravnog fakulteta u Banjoj Luci, koja će imati priliku da se upozna s radom svih sektora banke koji pokrivaju različite segmenta prava. Praksa će se obavljati u trajanju od 20 časova sedmično.

Američko vijeće za međunarodno obrazovanje je međunarodna neprofitna organizacija osnovana u Vašingtonu 1974, a danas djeluje u 90 država širom svijeta, uključujući i Bosnu i Hercegovinu. U saradnji sa Američkom ambasadom i Ministarstvom vanjskih poslova sprovodi programe razmjene, edukacije mladih, programe učenja engleskog jezika, promoviše različite kulture i toleranciju.