Tragom dobre prakse da kontinuirano pružaju podršku najosjetljivijim kategorijama u našem društvu, u Mikrokreditnom društvu Mikrofin podržali su projekat otvaranja prve senzorne sobe na području Brčko Distrikta.

U pitanju je aktivnost realizovana u sklopu JU Treća osnovna škola Brčko, jedine vaspitno-obrazovne ustanove na području Distrikta u kojoj nastavu pohađaju i djeca sa poteškoćama u razvoju. Konkretno, instalirana je i opremljena senzorna soba sa ciljem da učenicima pruži stimulativno okruženje za učenje, rast i razvoj te pomoć i podršku učiteljima i roditeljima u radu s djecom s razvojnim teškoćama.

„Senzornu sobu u sklopu naše škole koristiće 13 djece različitih uzrasta, koja trenutno pohađaju nastavu u ovoj obrazovnoj ustanovi. Zahvaljujemo se menadžmentu i uposlenicima Mikrofina koji su prepoznali značaj ovog projekta, koji je više nego dobrodošao, s obzirom na to da mi u Trećoj osnovnoj školi Brčko trenutno radimo na formiranju još jednog odjeljenja za djecu sa poteškoćama u razvoju“, rekao je Vladimir Simić, direktor JU Treća osnovna škola Brčko.

Iz Mikrofina navode da je ova donacija nastavak njihove misije da tokom ove godine, kada obilježavaju i značajan jubilej – 25 godina rada, pomognu rad domova za djecu bez roditeljskog staranja u BiH. Međutim, kako u Brčko Distriktu ne postoji takva ustanova, opredijelili su se za pomoć pomenutoj osnovnoj školi, koja je prošle godine proslavila šest decenija postojanja.

„Želja svih nas u Mikrofinu je da podržavamo lijepe i humane priče te da svojim društveno odgovornim djelovanjem donesemo olakšanje i radost gdje god je to moguće. Tako smo, osim sredstava koja smo izdvojili za senzornu sobu, za sve mališane koji će biti njeni korisnici, obezbijedili prigodne pokone.
Ovo je svakako prilika da pozovemo i druge privredne subjekte i fizička lica koji su u prilici da daju svoj doprinos kako bi sva djeca imala bolje uslove za rad i zdravije i ljepše odrastanje”, istakla je Milijana Čavić, izvršna direktorka MKD Mikrofin.

Ona je ujedno podsjetila da je u prethodnom periodu, nakon donacije za Dom za djecu bez roditeljskog staranja u Banjaluci, Mikrofin donirao sredstva i za JU Dječiji dom Mostar te da će do kraja godine ovu aktivnost sprovesti u još bh. gradova.