BANJALUKA – Maligne bolesti jedan su od najčešćih razlog zbog kojih se djeca upućuju na dalje liječenje u inostranstvu, a samo u prošloj godini Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu izvršio je 227 uplata, za šta je izdvojeno oko 7,9 miliona KM, izjavila je direktor ovog fonda Jasminka Vučković.

Ona je napomenula da su ova sredstva uplaćena za sva liječenja djece u inostranstvu, uključujući i maligne bolesti.

Vučkovićeva je, povodom 15. februara – Svjetskog dana djece oboljele od raka, uputila pismo podrške Udruženju roditelja djece koja boluju od ove bolesti “Iskra” u kojem je navela da, osim liječenja, Fond solidarnosti finansira i genetska ispitivanja u inostranstvu što se pokazalo posebno značajnim, jer poboljšanje ishoda liječenja malignih bolesti kod djece zahtijeva ranu i tačnu dijagnozu praćenu efikasnim liječenjem.

“Naša ustanova rezultat je želje da se poveća svijest društva o tome da su maligne bolesti najveća prijetnja po zdravlje današnjice, a da u svemu tome, nažalost, nisu pošteđena ni djeca. Zato nijedno dijete ili porodica ne bi trebalo da samo prolaze kroz proces liječenja, te je vaše udruženje od neizmjernog značaja zbog konstantnog podsjećanja društva koliko je važno da djeca budu u vrhu kreiranja svih zdravstvenih politika”, istakla je Vučkovićeva.

Ona se u pismu podrške osvrnula i na značaj postojanja Udruženja “Iskra”, kao i na njegove rezultate koji imaju za cilj unapređenje zdravstvenog i društvenog statusa ovih porodica.

Vučkovićeva je istakla da je Udruženje “Iskra” rano prepoznalo značaj psihosocijalne podrške ovim porodicama, svjesni da pored neophodne zdravstvene njege i lijekova, ovim porodicama treba pružiti i podršku društva kako bi se na što bezbolniji način vratili u normalne društvene tokove.

“Sama činjenica da je ovo udruženje `vinovnik` ideje na osnovu koje su nastale `Hrabre priče` govori puno o tome koliko želite da svim porodicama koje imaju bolesno dijete vratite nadu i vjeru da nikada ne treba odustati. Posebno nas ohrabruje to što ste Fond solidarnosti prepoznali kao svog partnera u misiji lakšeg prolaska kroz procese liječenja”, navela je Vučkovićeva.

Ovo udruženje je među prvima, kako je navela, prepoznalo značaj osnivanja Fonda solidarnosti, svjesno koliko je pored moralne podrške ovim porodicama važna i finansijska.

“Osim pronalaženja izvora finansiranja za ove skupe operacije, naša djece su dobila mogućnost i priliku da se liječe u priznatim referentnim svjetskim centrima, kao i da ih liječe najbolji stručnjaci iz tih oblasti”, naglasila je Vučkovićeva.

Fond solidarnosti je od početka rada krajem 2017. godine finansirao liječenje i dijagnostiku za 365 djece, za šta je izdvojeno više od 17 miliona KM.

Izvor: Srna, Nezavisne novine