Nakon gotovo četiri mjeseca aktivnog rada i učenja, okončan je prvi ciklus Ženske Mentorske Mreže. Projekat je okupio više od 100 poslovnih žena, među kojima su bile 53 iskusne mentorice sa bogatim višegodišnjim životnim i menadžerskim iskustvom iz različitih industrija, koje su svoje znanje i iskustvo podijelile sa mladim ženama na početku karijere.

“Prvi ciklus Ženske Mentorske Mreže smo posvetili osposobljavanju jedne generacije žena iz privatnog sektora u nadi da će sutra dati doprinos ekonomiji Bosne i Hercegovine i demonstrirati da veća zastupljenost žena u upravljanju donosi korist svakom okruženju”, istakla je Sanela Pašić, predsjednica Uprave Addiko Bank Sarajevo i jedna od inicijatorica projekta Ženska Mentorska Mreža. “Motiviranim i zainteresovanim mladim ženama pomogli smo da unaprijede svoje postojeće vještine kroz individualno mentorstvo i zajedničke obuke iz različitih oblasti”, naglasila je Pašić.  

“Deloitte BH već godinama kroz globalnu inicijativu SheXo promoviše žensko poduzetništvo i mentorstvo, a Ženska Mentorska Mreža je nastala kao ideja da se ove dvije stvari objedine”, istakla je Sabina Softić, direktorica Deloitte BH i također jedna od inicijatorica projekta. “Empirijski podaci pokazuju da Bosna i Hercegovina značajno odstupa od međunarodnih pokazatelja kada je u pitanju zastupljenost žena na rukovodećim pozicijama, te  nam je drago da smo ovim projektom barem djelimično uticali na poboljšanje tih pokazatelja”, dodala je Softić.

Treći dan edukacije pokrio je teme poslovne etike, javnog nastupa i verbalne i neverbalne komunikacije, te vještine liderstva. U okviru edukacije održan je i panel na temu razvojni put karijere, a učesnicama se na kraju događaja obratila Jadranka Kosor, bivša predsjednica Vlade RH.

Najuspješnije učesnice, koje su u potpunosti realizovale predviđeni fond sati edukacije i ostvarile postavljene ciljeve na početku projekta nagrađene su certifikatom koji će im  pomoći u razvoju karijere.

U prvom ciklusu Ženske Mentorske Mreže učestvovale su mlade poslovne žene iz  Sarajeva, Banje Luke, Tuzle, Mostara, Istočnog Sarajeva, Bijeljine, Prijedora, Srebrenika, Visokog, Ilijaša, Travnika, Kaknja, Tešnja, Lukavca, Doboja, Usore, Živinica i Srebrenice.

Osim Addiko Bank Sarajevo i Deloitte BH, projekat su podržali EBRD, UNDP, RCC i IFC, a medijski partner je magazin Azra.