Zahvaljujući Fondu solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu, 18 mališana oboljelih od malignih bolesti iz Republike Srpske liječeno je u eminentnim svjetskim klinikama od njegovog osnivanja, saopšteno je iz Fonda.

U saopštenju se dodaje da je većina ovih mališana u bolnicama u inostranstvu provela duži vremenski period nakon čega su u više navrata odlazili i odlaze na kontrolne preglede.

– Djeca iz Srpske upućivana su u inostranstvo na liječenje uglavnom zbog različitih vrsta leukemija, neuroblastoma i drugih malignih bolesti, jer njihovo liječenje nije bilo moguće u našim zdravstvenim ustanovama – navodi se u saopštenju.

Riječ je o izuzetno skupim liječenjima koja u prosjeku koštaju oko 200.000 evra, a među najskupljima je bilo liječenje u Njemačkoj za koje je izdvojeno 370.000 evra, precizirali su u Fondu.

Fond solidarnosti, pored troškova liječenja, finansira i smještaj za roditelje koji se nalaze u pratnji djeteta, a zbog situacije izazvane pandemijom virusa korona, Fond je snosio i druge troškove za vrijeme boravka djece u inostranstvu, usljed nemogućnosti da se vrate kući, poput neophodnih terapija, putnih troškova i drugo.

Iz Fonda ističu da se 15. februar u svijetu obilježava kao Međunarodni dan djece oboljele od malignih bolesti, a tim povodom, direktor Fonda solidarnosti Јasminka Vučković zahvalila je Udruženju roditelja oboljele djece “Iskra” na istrajnosti i istinskoj borbi za unapređenje zdravstvene zaštite djece oboljele od malignih bolesti.

Vučkovićeva je zahvalila svim roditeljima oboljele djece na saradnji i podršci koju pružaju radu Fonda solidarnosti, ističući da je ta podrška obostrana.

– Sa porodicama oboljelih mališana trudimo se da gradimo prijateljski odnos i da nas ne posmatraju samo kao finansijsku ustanovu, već kao ustanovu koja istinski želi da im pomogne i kojoj uvijek mogu da se obrate. Sudeći po odnosima koje imamo sa roditeljima, a i sa samim mališanima, naročito onim koji se u kontinuitetu liječe, mislim da smo u tome i uspjeli. Ma koliko da su pojedine situacije složene, tu smo da zajedno pronađemo rješenje i omogućimo liječenje u inostranstvu za svako dijete kojem je to neophodno – istakla je Vučkovićeva.

Fond solidarnosti osnovan je krajem 2017. godine upravo sa namjerom da se omogući liječenje djece do 18 godina u inostranstvu, onda kada ono nije moguće u Srpskoj.

– Nakon tri godine rada, može se konstatovati da je osnivanjem ovog fonda Republika Srpska sistemski riješila problem finansiranja liječenja djece u inostranstvu, te da smo humanitarne akcije za liječenje djece sveli na tek sporadične pojave, što nije slučaj u zemljama našeg okruženja – navode iz Fonda.

Međutim, značaj Fonda solidarnosti, kako se navodi, nije samo u tome što su, zahvaljujući solidarnosti cjelokupnog društva, obezbijeđena sredstva za izuzetno skupa liječenja, već su mališani dobili i priliku da se liječe u najpoznatijim klinikama i da ih liječe najbolji svjetski stručnjaci.

Od početka rada Fonda solidarnosti u inostranstvo je na dijagnostiku i liječenje upućeno 243 djece, za šta je izdvojeno više od sedam miliona KM.

Izvor: RTRS