U trenucima kada se ceo svet zanima za mogućnost vakcinacije protiv COVID-19, zajednica obolelih od retkih bolesti ima dodatne razloge za brigu, zbog specifičnosti stanja u kom se nalaze oboleli, kao i nejedinstvenog stava zdravstvenih institucija, kada su vakcine i njihovi efekti u pitanju. 

Svetska zdravstvena organizacija još uvek nije izdala posebne preporuke za obolele od retkih bolesti, kao ni evropska organizacija EURORDIS. 

Zbog toga se Nacionalna organizacija obolelih od retkih bolesti Srbije obratila organizacijama koje su članice ove organizacije, budući da se mora nastupati oprezno – s obzirom na osnovne osobine retkih bolesti, te kompleksnost i razlike među retkim bolestima. 

Najavljeno je da će se dodatno obratiti Institutu za javno zdravlje “Milan Jovanović Batut”, kako bi se uz poseban oprez pristupilo organizaciji imunizacije osoba obolelih od retkih bolesti. 

Do 18. januara 2021. godine, Agencija za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) je izdao dozvolu za hitnu upotrebu vakcinama: Pfizer-BioNTech COVID-19 Vaccine.

Dozvolu su dobile sertifikovana kineska vakcina Sinofarm, kao i ruska Sputnik V.

Američka agencija za hranu i lekove (FDA) je takođe dala hitnu dozvolu za dve vakcine: Moderna COVID-19 Vaccine i Pfizer-BioNTech COVID-19 Vaccine, dok je Evropska agencija za lekove (EMA) dala dozvolu za vakcine COVID-19 mRNA vaccine BioNTech i COVID-19 Vaccine Moderna.

NORD ORGANIZOVAO OBRAĆANJE FDA I CDC ZAJEDNICI OBOLELIH OD RETKIH BOLESTI

Američka nacionalna organizacija obolelih od retkih bolesti (NORD), zajedno sa ALS asocijacijom i Fondacijom za cističnu fibrozu, kao i Asocijacijom mišićne distrofije je organizovala webinar 15. januara 2021. godine u saradnji sa FDA (Food and drugs agency) i CDC (Center for disease control) na temu vakcinacije osoba obolelih od retkih bolesti. 

Posle uvodne reči predsednika Pitera L. Saltonstala, diskusiju je vodila Rejčel Šer, potpredsednica NORD, prepustivši pre svega reč dr Stivenu Hanu, komesaru Agencije za hranu i lekove Sjedinjenih američkih država (FDA). Nakon toga, o dozvoli po hitnom postupku, koju su od FDA dobile vakcine: Pfizer Bio-NTech COVID-19 Vaccine i Moderna COVID-19 govorio je dr Piter Marks, direktor Centra za biološko ocenjivanje i istraživanja Agencije za hranu i lekove.  

Doktor Marks je tom prilikom pomenuo da su vakcine testirane u dve grupe ispitanika (43000 i 30000) i potvrdio efikasnost u oko 95% slučajeva. Poređenja radi, bilo koja influenca vakcina je efikasna u rasponu od 70 do 75%. U manjem broju slučajeva (1 na 100 000) može se pojaviti alergijska reakcija, ali je važnije pitanje – kada su u pitanju oboleli od retkih bolesti da je efikasna, pošto su govornici sa sigurnošću potvrdili da je vakcina bezbedna

Nisu mogli reći u kojoj meri će biti efikasna, pre svega, jer nije učestvovao dovoljan broj obolelih u grupi koja je učestvovala u testiranju vakcine, a većina obolelih su imunokompromitovani i slabijeg imunog sistema, prosto – dilema je da li će uraditi posao. 

Posebna tema je bila da li mogu primiti vakcinu, u slučaju da oboleli od retkih bolesti primaju terapiju koja vakcinu ne dozvoljava? U ovom trenutku se testiraju treća i četvrta vrsta vakcine, ali ne postoji drugi način davanja, osim putem igle i šprica, budući da je jedno od pitanja bilo “šta sa pacijentima koji imaju neki oblik okoštavanja uz svoju retku bolest?” 

Doktorka Amanda Kon iz Centra za kontrolu bolesti (CDC) je pomenula da se mora voditi komunikacija sa svojim lekarom i zdravstvenim centrom koji organizuje distribuciju vakcina, da su određene prioritetne ciljne grupe, pre svega starijih osoba, budući da je stepen mortaliteta među njima bio najveći, ali da će se vrlo brzo organizovati i vakcinacija ostalih grupa, među njima i onih sa retkim bolestima. 

Na jedno od pitanja koje je postavljeno, dr Marks je odgovorio da ne postoji mogućnost da se prepolovi doza vakcine, kako bi je primili mlađi od 16 godina, ali da će do proleća postojati verzija koju će moći primiti deca u SAD uzrasta od 12 do 16 godina, a da će do leta imati odgovore na sva pitanja u vezi distribucije vakcina. 

Baza retkih bolesti ovom prilikom ukazuje na značaj prikupljanja preciznih informacija iz što više izvora, budući da kroz dostupnost informacijama možemo lakše doneti odluku u vezi sa vakcinacijom.

Pošto su retke bolesti heterogena grupa, za preporuke o vakcinaciji osoba koje boluju od retkih bolesti, Baza preporučuje da se obratite svom lekaru specijalisti i nacionalnom, odnosno međunarodnom savezu.

Na osnovu prikupljenih podataka i zauzimanja jedinstvenog stava, Baza će nastaviti da prenosi informacije i vesti u vezi vakcinacije protiv COVID – 19, u saradnji sa NORBS i relevantnim zdravstvenim institucijama. 
Izvor: NORBS, NORD